Zaman Rakyat Sabah Dipinggirkan Tidak Akan Berulang Lagi – Azmin Ali

Oleh AZMIN ALI
Saya ingin mengucapkan Selamat Hari Kaamatan bagi seluruh rakyat Sabah.

Untuk kali pertama, rakyat Sabah menyambut Hari Kaamatan dalam suasana Malaysia Baharu. Saya pasti perayaan pada 30 dan 31 Mei ini akan disambut dengan meriah dan cukup bersejarah bagi rakyat Sabah.

Hari Kaamatan mengikut kepercayaan masyarakat tempatan bertujuan meraikan semangat padi serta mengingati kisah legenda mengenai pengorbanan yang telah menyelamatkan rakyat Sabah daripada mati kebuluran.

Bersempena dengan Hari Kaamatan, saya amat berharap rakyat Negeri Sabah akan bertambah baik dan dikurniakan rezeki melimpah ruah.

Zaman rakyat Sabah dipinggirkan tidak akan berulang lagi.

Kini, martabat rakyat Sabah akan diangkat selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963. Saya bertekad untuk memperjuangkan supaya Sabah dijadikan rakan kongsi dalam Persekutuan Malaysia secara adil dan saksama.

Tanpa perjuangan rakyat Negeri Sabah yang mengambil teladan kisah legenda pengorbanan yang diraikan pada Hari Kaamatan, tidak mungkin Malaysia Baharu menjadi realiti.

Last-last, sia mo bilang bah, sama-sama urang Sabah yang menyambut Kaamatan dan kepada yang tidak sempat balik Sabah karna karja, study dan lain-lain: Kotobian Tadau Tagazo Do Kaamatan. Aramaiti!