Warga Labuan, Peniaga Dan MP Diketepikan Penganjur Lawatan Agong

LABUAN: Dewan Perniagaan Usahawan Melayu Labuan (DUML) mengkritik ‘Sikap Tidak Peduli’  protokol oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) sebagai penganjur utama program lawatan Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini.

Presidennya, Datuk Seri Mohd Alias ​​Abd Rahman mendakwa penganjur itu secara terang-terangan mengabaikan protokol yang betul dengan mengetepikan peranan Ahli Parlimen Labuan Datuk Rozman Isli sepanjang acara tersebut berjalan.

“Sepanjang lawatan dua hari Yang di-Pertuan Agong, Ahli Parlimen Labuan tidak diberi penghormatan sepatutnya sebagai pemimpin yang diberi mandat rakyat…Datuk Rozman mempunyai mandat rakyat untuk mewakili rakyat Labuan (sepanjang acara itu)  , tetapi dia telah dilupakan dalam protokol (tempat duduk, jemputan, dll) tanpa diberi peluang untuk terlibat dengan Yang di-Pertuan Agong semasa program itu, “katanya dalam satu kenyataan.

Semasa program yang dihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agung, Rozman dilihat duduk di meja lebih jauh dan bahkan diketepikan semasa sesi fotografi rasmi, sementara pengerusi Perbadanan Labuan pula diberi keutamaan, sedang Rozman sebagai wakil rakyat Labuan adalah tuan rumah.

Rozman juga tidak dijemput untuk menerima ketibaan Yang di-Pertuan Agong dan Permaisuri Agong di Lapangan Terbang Labuan pada Selasa, yang menyebabkan banyak kritikan dari penduduk tempatan dan pemimpin masyarakat.

Ramai menganggap sekiranya wakil rakyat Labuan diperkecilkan adalah sama seperti merendahkan rakyat Labuan.

Ada juga yang mencadangkan dalam kumpulan WhatsApp Labuan Kongsi-Kongsi Info Labuan untuk memulakan petisyen untuk membolehkan pihak yang terlibat dalam pengabaian protokol itu bertanggungjawab.

Alias ​​juga menegaskan sebagai pemimpin dewan usahawan Melayu di Labuan, beliau kecewa dengan protokol yang tidak beretika yang menyaksikan pemimpin masyarakat tempatan tidak dimaklumkan atau dijemput untuk program tersebut.

“Adalah sedih melihat dan mendengar maklum balas dari peringkat bawah …yang mana kehendak mereka telah diberi perhatian sepenuhnya oleh penganjur dan apakan lagi Senator pun menerima nasib yang sama tidak dipanggil untuk hadir dalam program berkenaan.

“Kami, orang Labuan dikenali dengan perpaduan, kami sentiasa bersama untuk meraikan dan membantu memeriahkan sebarang program dan apa juga acara penting di Labuan, namun kami berasa malu … kami tidak diberi peluang untuk menyertai program Yang di-Pertuan Agong.

Alias ​​berkata gelaran Datuk Seri yang diperolehinya telah dianugerahkan oleh Kesultanan Pahang, oleh itu, beliau sepatutnya hadir untuk menunjukkan penghormatannya, namun pihak penganjur tidak mengendahkannya protokol yang betul.

“Sebagai penerima gelaran, kami dijemput setiap tahun untuk sambutan kelahiran Kesultanan di Istana Pahang, kenapa tidak boleh kita dijemput untuk bersama dalam program Yang di-Pertuan Agong di Labuan … penganjur itu tidak adil kepada penduduk Labuan, pemimpin masyarakat  dan penerima anugerah kesultanan Pahang, “katanya.