VK Liew Menjawab Kepada Kenyataan Daripada Ketua Menteri Sarawak

2189

Oleh WARTAWAN BORNEOTODAY
KUALA LUMPUR – Adalah amat tidak menyenangkan apabila membaca kenyataan yang dibuat oleh Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Openg, seperti yang disiarkan melalui media pada 12hb April lalu, yang kelihatan mempersoalkan usaha yang dilakukan oleh kakitangan saya untuk membawa pindaan Perkara 1 (2) Perlembagaan Persekutuan.

Kenyataan itu, jika dibuat, adalah benar-benar tidak wajar kerana ia telah menjejaskan keyakinan dan semangat para pegawai dari Pejabat Perdana Menteri (PMO), Jabatan Hal Ehwal Undang-Undang JPM (BHEUU) dan Jabatan Peguam Negara (AGC).

Walau bagaimanapun, saya ingin merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada semua pegawai dan kakitangan dari PMO, BHEUU dan AGC yang menyumbangkan dan mengorbankan begitu banyak usaha mereka untuk membawa perubahan ke arah hak bersama untuk seluruh Malaysia.

Dalam tempoh beberapa minggu yang lalu, hubungan saya dengan semua pihak dan kakitangan semakin akrab dan gembira tatkala kami menghabiskan masa bersama-sama di JPM dan Parlimen sehingga lewat malam untuk memastikan semua dokumen dan dokumentasi dilakukan dengan sepatutnya bagi kelulusan Kabinet dan pembentangan di Parlimen.

Saya menghormati sepenuhnya profesionalisme mereka dalam menjalankan tugas awam mereka untuk Negeri dan Negara. Pada masa yang sama, saya juga tidak melupakan ucapan terima kasih saya kepada setiap kakitangan dan sekretariat Parlimen atas sokongan dan dedikasi yang mereka lalui sepanjang waktu malam untuk mengedarkan pelbagai Notis dan Dokumen ke meja 222 Ahli Parlimen supaya Ahli Parlimen akan dapat melihat dokumen-dokumen berkenaan apabila mereka tiba seawal awal pagi di dalam Dewan.

Walaupun percubaan gagal untuk mendapatkan persetujuan Rang Undang-undang yang diusulkan, kita semua dari PMO, BHEUU, AGC dan Parlimen masih mampu berasa berbangga kerana kita telah bekerja sebaik yang kita mampu dan telah melaksanakannya tanpa mengira masa dan penat lelah, dengan harapan para Ahli Parlimen dapat mengundi dalam Dewan Rakyat dengan bebas dan secara demokrasi seperti yang diamalkan oleh negara kita.

Kini, 59 Ahli Parlimen telah melaksanakan hak demokratik mereka dengan TIDAK MENEGUNDI semasa pengundian dan keputusan itu kita hormati. Mulai sekarang, rakyat Malaysia dan generasi akan datang dapat menilai tindakan kami, betul atau salah.

Fakta yang nyata akan tetap kekal sebagai antara usaha murni oleh Perdana Menteri Malaysia, YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, untuk membawa Sabah dan Sarawak kembali pada kedudukan seperti dalam Perjanjian Malaysia 1963, sejajar dengan semangat perjanjian itu, beserta Negeri-negeri di Tanah Melayu.

Cahaya di seluruh Laut China Selatan kini telah dibangkitkan semula oleh percikan api. Setiap daripada kita mempunyai sebab untuk berfikir dengan rasa terima kasih yang mendalam apabila api didalamnya telah kita nyalakan.

Datuk Liew Vui Keong
Menteri Di Jabatan Perdana Menteri
(Undang-Undang & Hal Ehwal Parlimen)
14hb April, 2019