Umat Islam Jangan Terperangkap Sentimen Kaum Dan Agama

378
MOHD SABU

SANDAKAN: Umat Islam di Malaysia hari ini diingatkan supaya berwaspada dan jangan mudah terjebak dalam perangkap sentimen perkauman dan agama yang ditiupkan oleh kumpulan bekas pemerintah serta rakannya.

Menteri Pertahanan Mohamad Sabu berkata kumpulan itu sengaja menggunakan cara sentimen untuk muncul dan ‘bangun’ segera sekaligus menghindar dari isu penyelewengan harta yang dilakukan oleh pemimpin mereka .

“Kita (Pakatan Harapan) baru mengambil alih pemerintahan enam bulan, jadi apa yang boleh membantu ‘mereka’ segera untuk bangun? tidak lain, tidak bukan adalah isu perkauman dan keagamaan.

“Ceramah paling mudah (bangkit sentimen) adalah hujah perkauman dan sebab itu kita kena berjaga-jaga, sentiasa berhujah biar berilmu,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan majlis konvensyen Parti Amanah Negera (Amanah) peringkat Sabah di sini, Ahad.

Katanya, rakyat Malaysia perlu mengambil iktibar kesan akibat bakaran sentimen di beberapa negara Islam yang kini hancur termasuk di Syria, Libya, Iraq, Somalia dan Afghanistan.

Berkongsi perkara itu, Mohamad sekadar mahu menyedarkan bahawa isu kuil di Selangor yang berlaku baru-baru ini bukan berkaitan isu perkauman dan perkara tersebut boleh diselesaikan dengan cara baik serta rundingan tetapi terdapat pihak mengambil kesempatan menyemarakkan semangat perkauman.

Sementara itu, katanya pemimpin dalam Pakatan Harapan diharap dapat telus dan jujur dengan rakyat sebagai usaha memenangi hati akar umbi.

Dalam pada itu, Mohamad turut mengingatkan semua anggota Pakatan Harapan tidak mendabik dada dengan kemenangan pada pilihan raya lalu sebaliknya terus kukuh bersatu antara sesama parti iaitu Parti Keadilan Rakyat, DAP, Amanah, BERSATU, serta Parti Warisan Sabah.