Tubuh Segera ‘Jawatankuasa Khas’ Kerajaan Perpaduan di Sabah – Azhar

KOTA KINABALU: Penubuhan Jawatankuasa Khas ‘Kerajaan Perpaduan Sabah seperti yang dibincangkan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim malam tadi perlu dilaksanakan segera.

Ahli Majlis Tertinggi (AMT), Parti Warisan, Azhar Matussin berkata ia penting bagi menyelesaikan krisis politik di Sabah dalam tempoh terdekat.

Katanya, Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS), Datuk Seri Hajiji Noor perlu membuktikan keikhlasannya dengan mengarahkan pengikutnya agar memberhentikan kegiatan memancing wakil rakyat Parti Warisan untuk melompat parti dan menyertai mereka.

“Sekiranya Hajiji benar-benar ikhlas untuk menstabilkan keadaan politik….Adalah tidak perlu lagi kegiatan untuk memujuk wakil rakyat untuk melompat menyertai mereka.

“Beberapa individu yang mendakwa diri mereka orang Parti Keadilan Rakyat (PKR) telah menghubungi wakil rakyat Parti Warisan untuk melompat menyertai Datuk Seri Hajiji.

“Mereka menjanjikan jawatan penting dalam kabinet negeri Sabah…..Individu ini mendakwa bahawa tawaran tersebut boleh disahkan sendiri oleh Datuk Seri Hajiji Noor dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Azhar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Darau berkata, beliau berharap dakwaan ini tidak benar kerana ianya melibatkan nama Perdana Menteri.

“Ini sudah tentu akan merosakkan nama Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang berusaha keras untuk membenteras rasuah namun pada masa sama cuba dikaitkan dengan kegiatan membeli wakil rakyat di Sabah.

“Kita minta Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Noor beesetuju dengan segera untuk menubuhkan jawatankuasa ini secepat mungkin. Ini adalah hasil perbincangan bersama Perdana Menteri dalam lawatan singkat malam tadi,” katanya.

Azhar percaya Kerajaan Perpaduan yang dicadangkan ini mampu meredakan suhu politik sekali gus menstabilkan keadaan politik negeri Sabah pada ketika ini.

“Saya juga berharap agar Datuk Seri Hajiji Noor dapat menerima dengan hati yang terbuka saranan daripada Perdana Menteri ini demi menjamin kepentingan dan kesejahteraan rakyat Sabah,” katanya.

Pada masa sama Azhar berkata, Presiden Parti Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Afdal bersama semua ADUN Warisan menyokong saranan Perdana Menteri bagi pembentukan sebuah kerajaan perpaduan untuk mentadbir negeri Sabah dalam tempoh terdekat.