Tubuh Bazar Bagi Selesai Isu Dihadapi Oleh Peniaga Kecil Di UTC

LABUAN: Ahli Parlimen Labuan Datuk Rozman Isli mencadangkan sebuah bazar diwujudkan sebagai penyelesaian menyeluruh kepada isu yang dihadapi oleh peniaga-peniaga kecil di Pasar Sentral Labuan di bangunan Pusat Transformasi Bandar (UTC) di sini.

Kesemua 163 peniaga yang berpindah ke bangunan UTC dari bangunan pasar lama pada 2015 mengalami kesukaran berikutan pendapatan yang tidak mencukupi untuk menyelesaikan sewa bulanan RM310 (untuk peniaga lama) dan RM400 (peniaga baharu).

Aduan termasuk lot-lot yang tersembunyi dan terpencil, kadar sewa yang tinggi dan kemudahan yang tidak mencukupi.

“Saya telah melawat setiap baris dalam bangunan UTC, tempat peniaga menjalankan perniagaan.

Sebahagiannya telah tutup kedai, manakala yang lain terus menjalankan perniagaan mereka walaupun tidak mendapat satu sen setiap hari.

“Kebanyakan peniaga sudah tua dan mempunyai peluang pekerjaan yang terhad, mereka hanya terus menjalankan perniagaan di sana.

“Mereka kekal hanya kerana mereka amat berminat untuk menjalankan perniagaan, dan mereka telah melakukannya lebih dua dekad, sejak dari pasar lama,” katanya kepada pemberita selepas melawat pasar tersebut di sini hari ini.

Rozman, yang juga pengerusi majlis penasihat Labuan Corporation (LC), berkata penting untuk mewujudkan bazar itu dan ia boleh dipromosikan sebagai satu lagi produk pelancongan Labuan pada masa akan datang.