TENCENT, CCB LABUAN BERGABUNG DALAM PERUSAHAAN DIGITALISASI BERSAMA DI MALAYSIA

dari kiri: Daniel Pei, Senior Solution Specialist, Tencent Cloud APAC; Faye Gong, Account Director, Tencent Cloud APAC; Flying Wu, General Manager, Tencent International Business Group; Charles Sun, Marketing and Partnership Director, Tencent Cloud APAC.

LABUAN: Tencent, penyedia perkhidmatan tambah nilai Internet yang terkemuka di China, akan meneroka peluang kerjasama dengan China Construction Bank Corporation Cawangan Labuan (CCB Labuan) berikutan pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) hari ini.

MoU, ditandatangani melalui Tencent VooV Meeting, bertujuan untuk meningkatkan pengembangan perbankan digital CCB Labuan sambil mempromosikan digitalisasi di kalangan perusahaan tempatan di Malaysia dengan perkhidmatan Tencent Cloud yang selamat, boleh dipercayai dan berprestasi tinggi.

“Sejajar dengan kolaborasi itu, Tencent akan memanfaatkan teknologi cloud kewangan dan kemampuan pembayaran mudah alih yang kuat dan boleh dipercayai, sementara CCB Labuan akan menyumbang pengaruh perniagaan dan rangkaiannya yang luas di pasaran kewangan Malaysia,” kata syarikat-syarikat itu dalam satu kenyataan bersama.

Pengurus besar Tencent (kumpulan perniagaan antarabangsa) Flying Wu mengatakan transformasi digital tidak dapat dielakkan terutama pada situasi ekonomi mencabar ketika hampir setiap aspek kehidupan seharian telah dihubungi ke dalam talian.

“Kami bangga bekerjasama dengan CCB Labuan untuk memfasilitasi dan menjadi sebahagian daripada transformasi ini di kalangan perniagaan tempatan di Malaysia, dan ini menunjukkan komitmen kami terhadap pasaran Malaysia.

“Dengan kemampuan teknologi, kepakaran operasi dan inovasi produk seperti cloud dan ekosistem WeChat, kami berharap dapat bekerjasama dengan CCB Labuan untuk menyokong perkembangan digital di Malaysia,” katanya.

Pegawai utama (principle officer) CCB Labuan, Felix Feng Qi berkata, institusi kewangan luar negara menyambut baik kerjasama dengan Tencent, di mana ia akan memanfaatkan sumber dan kepakarannya untuk menawarkan penyelesaian perbankan digital yang akan memberi manfaat kepada pelanggannya.

“Melalui MoU, kami kini dapat menggabungkan rakan kongsi dan sumber daya ekosistem WeChat Pay Malaysia, yang disokong oleh WeChat, salah satu platform komunikasi sosial terbesar di dunia, untuk mencapai hubungan antara akaun perniagaan dan individu.

“Kami benar-benar mengharapkan lebih banyak kerjasama dengan Tencent, bersama-sama memupuk masa depan yang lebih digital di Malaysia,” katanya.

Tencent dan CCB Labuan akan meneroka peluang kerjasama antara produk Tencent seperti Tencent Cloud, termasuk sistem perancangan sumber perusahaan untuk perusahaan kecil dan sederhana dan alat persidangan video; WeChat, termasuk WeChat Pay; dan perkhidmatan CCB Labuan, termasuk penyelesaian Blockchain dan platform pembuatan perlawanan SMART rentas sempadan, antara lain.

Tencent, yang tersenarai di bursa saham Hong Kong, banyak melabur dalam bakat dan inovasi teknologi, secara aktif mempromosikan perkembangan industri Internet.
China Construction Bank, yang menubuhkan anak syarikatnya Malaysia Construction Bank (M) Bhd pada tahun 2016, membuka cawangan Labuan pada Oktober tahun lalu.