SOP Pergerakan Bot, Kapal Dan Feri Di Perairan Sandakan Perlu Dikaji

Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN
SANDAKAN: Kajian semula perlu dibuat untuk menetapkan prosedur operasi standar (SOP) yang baharu untuk dipatuhi semua feri dan bot yang beroperasi di perairan Sandakan.

Ahli Parlimen Sandakan, Vivian Wong berkata, perkara tersebut penting selepas kejadian bot penumpang dari Kampung Tanjung Aru yang berlanggar dengan kapal tunda pagi ini.

“Kita mempunyai ramai anak-anak dari kawasan pulau yang bersekolah dan pergi ke tanah besar Sandakan untuk menghadiri kelas mereka setiap hari menggunakan bot dan feri atau kapal penambang keselamatan mereka adalah sangat penting.

“Oleh itu, adalah penting bahawa pihak berkuasa yang berkaitan menjalankan kajian segera mengenai keselamatan operasi semua bot dan feri untuk memastikan kemalangan seperti ini tidak akan berlaku pada masa akan datang,” katanya.

Dalam kejadian pada pukul 5.40 pagi itu, bot yang dinaiki 37 penumpang iaitu 28 pelajar dan sembilan orang awam karam selepas berlaku perlanggaran.

Salah seorang penumpang yang juga anggota Batalion 15 Pasukan Gerakan Am (PGA) masih hilang di laut.

Terdahulu hari ini, Vivian turut meluangkan masa melawat semua yang dirawat di Hospital Duchess Of Kent dan yang ditempatkan di Jeti Pasar Umum Sandakan.

“Selain tumpuan semasa pada misi mencari dan menyelamat untuk mencari penumpang yang hilang dan juga untuk memastikan semua penumpang yang cedera dijaga, saya juga menyeru pihak berkuasa yang berkaitan untuk menjalankan siasatan kemalangan dengan cepat dan seterusnya mengemukakan penemuan itu ke arah meningkatkan keselamatan semua operasi laut di kawasan perairan kita,”  tambah Vivian. 

Katanya, pejabat Parlimen Sandakan akan terus bekerjasama rapat dengan semua agensi berkaitan untuk menyediakan sokongan yang diperlukan kepada penumpang dan keluarga mereka yang terjejas.

Di samping itu, Vivian juga akan mengunjungi Kampung Tanjung Aru esok bersama rombongan Parlimen Sandakan untuk berdialog dengan penduduk kampung mengenai isu-isu pengangkutan laut.

BERITA BERKAITAN :-

 

Bot Karam: Koperal Asman Korban Diri Untuk Selamatkan Orang Lain