SOLIDARITI UMNO DI LABUAN MASIH KUAT: BASHIR ALIAS

LABUAN: Perpaduan di kalangan anggota Umno Labuan tetap kuat walaupun beberapa pemimpin dan ahli terdahulu memilih untuk menyertai parti pemerintah sebelum ini Pakatan Harapan (PH).

Ketua Bahagian Umno Labuan, Datuk Bashir Alias ​​berkata, anggota Umno terus memberikan sokongan padu kepada kepimpinan parti dan perjuangannya kepada rakyat di tengah-tengah pergolakan politik pada masa lalu.

“Kita harus mengakui selama 22 bulan terakhir berada di blok pembangkang tidak semudah yang kita sangka … memang tidak selesa, ketika kita sedang memperjuangkan kesejahteraan rakyat, pemerintah yang berkuasa tidak akan mendengar keluhan rakyat yang kita ketengahkan, ”katanya pada sidang media di kediamannya di Jalan Bukit Besar dekat Sg Lada di sini hari ini.

Bashir berkata, kesepakatan dan kesatuan adalah tonggak Umno Labuan dalam menyelesaikan semua perkara dalam parti, dan dia tetap teguh pada nilai-nilai ini dalam Umno.

Katanya, fokus Umno Labuan sekarang adalah untuk menyusun semula jentera dan keahlian parti.

“Kita tidak boleh menolak kemungkinan bekas anggota kita menyertai semula parti setelah mempunyai pengalaman suasana yang berbeza dalam parti komponen PH … secara jujur, kita di Umno Labuan tidak mempraktikkan politik berdendam… pintu kita masih terbuka bagi mereka yang telah meninggalkan kita … mari kita bersatu untuk rakyat, ”katanya.

Setiausaha Umno Labuan, Mohd Dzulfaizal Ab Manan berkata bahagian parti itu mempunyai 9, 140 anggota berbanding lebih daripada 10, 000 sebelumnya.

“Dalam usaha Umno untuk meneruskan semangat perjuangan pada masa sekarang dan masa depan, para anggotanya harus meneruskan semangat untuk terus berjuang dan berkhidmat kepada rakyat walaupun tidak mempunyai kedudukan politik,” kata Bashir.

Dia yakin kemenangan Umno dalam lima pilihan raya kecil menandakan kebangkitan Umno bukan sahaja di Labuan tetapi di negara secara keseluruhan.

Sementara itu, agenda utama Umno Labuan sekarang adalah untuk kesejahteraan rakyat untuk membolehkan mereka yang terjejas oleh sekatan pergerakan sebelum ini untuk bangun semula memperbaiki kehidupan mereka.

“Oleh kerana Menteri Wilayah Persekutuan telah memberikan kelonggaran kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan tanpa perlu bimbang tentang pemilikan dan pembayaran lesen dan pengecualian sewa bulanan premis milik kerajaan kepada penjaja yang beroperasi di Bangunan UTC Pasar Sentral … dan sekarang, peranan Umno Labuan adalah untuk membantu inisiatif itu dinikmati pelbagai lapisan masyarakat, ” katanya.