Skuad Khas Tangani Pencerobohan Hutan di Sabah – Sam Mannan

forest

SANDAKAN – Jabatan Perhutanan Sabah menubuhkan skuad khas dikenali sebagai ‘SFD Protect’ bagi menangani kegiatan pencerobohan hutan simpan di negeri itu.

Skuad dinamakan Pasukan Penguatkuasaan, Taktikal, Operasi dan Perlindungan itu dianggotai 25 pengawas dan renjer hutan yang dilengkapi dengan senjata api.

Sam Mannan
Sam Mannan

Pengarah jabatan itu Datuk Sam Mannan berkata penubuhan skuad tersebut sejajar dengan usaha memperkasa lagi penguatkuasaan jabatan itu bagi menghadapi cabaran dalam mempertahankan khazanah hutan simpan negeri kekal terpelihara dan dilindungi.

Katanya penjenayah hutan di negeri ini semakin ganas dan agresif berdasarkan beberapa insiden yang berlaku membabitkan renjer hutan dan pegawai jabatan itu diserang hingga mengalami kecederaan.

Menurutnya penjenayah hutan simpan yang dihadapi ini termasuklah pemburu haram rakyat tempatan dan penceroboh dari negara jiran yang mencuri kayu gaharu dan bakau di kawasan hutan simpan.

“Mereka ini ada yang bersenjata api dan mengancam pegawai dan renjer hutan yang melakukan penguatkuasaan,” katanya ketika melancarkan Skuad SFD Protect dan merasmikan Bangunan Unit Anjing K9 jabatan itu di sini, hari Khamis.

Sam berkata skuad SFD Protect menjalani latihan yang merangkumi latihan ketahanan diri, latihan tempur tanpa senjata serta latihan pengendalian senjata api.

Katanya skuad tersebut juga akan didedahkan dengan latihan dan pengetahuan berdasarkan latihan yang diperoleh dari Thailand.

Beliau berkata usaha itu mendapat sokongan daripada Tabung Alam Sedunia (WWF Malaysia) yang membiayai pakar untuk melatih Skuad SFD Protect tersebut.

Menurutnya jabatan itu telah menghantar tiga pegawai kanannya ke Thailand untuk mengikuti latihan khas yang dianjurkan Kedutaan Amerika Syarikat di negara itu.

Latihan tersebut adalah berkaitan dengan penguatkuasaan kawasan hutan perlindungan yang dikendalikan di Pusat Taktikal Polis Kawalan Sempadan Thailand membabitkan latihan ketenteraan, risikan, penguatkuasaan dan serbuan, katanya.

Sam berkata tugasan penguatkuasaan skuad itu digabungkan bersama Unit Anjing K9 yang ditubuhkan jabatan itu pada Julai tahun lepas menangani penyeludupan kayu gaharu.

Katanya unit itu ini mempunyai empat ekor anjing dengan dikendali empat kakitangan jabatan itu.

“Gabungan Skuad SFD Protect dan Unit K9, tahap penguatkuasaan Jabatan Perhutanan Sabah akan lebih mantap dan berkesan, ” kata Sam.