Shafie Apdal Serah Kepada Mahkamah Kes Saman Bekas Ketua Menteri

SEMPORNA: Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Haji Mohd Shafie bin Haji Apdal menyerahkan kepada mahkamah untuk membuat keputusan berhubung writ saman yang difailkan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Sabah, Musa Aman.

Petang tadi, Musa melalui peguamnya memfailkan saman terhadap Yang di-Pertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin dan Mohd Shafie berkaitan isu perlembagaan yang membabitkan pelantikan jawatan Ketua Menteri.

Mohd Shafie berkata, beliau sedia maklum mengenai peraturan itu, namun katanya, ada dokumen dan bukti terdahulu yang boleh dijadikan rujukan dalam menangani isu berkenaan.

“Peraturan memang ada, kita sedar dan tahu akan perkara ini. Saya akan bawa dokumen dan bukti terdahulu ketika zaman Tan Sri Pairin Kitingan mengangkat sumpah membentuk kerajaan (pada 1994).

“Ketika itu, antara yang mengangkat sumpah termasuklah Datuk Yong Teck Lee, Tan Sri Bernard Dompok serta beberapa pemimpin tempatan lain.

“Bagaimanapun, akhirnya beliau (Pairin) bersikap ‘gentleman’ selepas menyedari kehilangan sokongan majoriti ahli DUN, selain menerima pandangan dan nasihat daripada TYT (Tuan Yang Terutama) ketika itu (Tun Said Keruak) sehingga membolehkan Tun Sakaran mengambil alih jawatan Ketua Menteri,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama masyarakat Semporna di Masjid Ar-Rahman, di sini, sebentar tadi.

Shafie berkata, kemelut sama pernah berlaku di Perak, yang mana Menteri Besar ketika itu (Datuk Seri Nizar Jamaluddin) kehilangan sokongan majoriti, sekali gus membolehkan kerajaan BN membentuk kerajaan.

“Berdasarkan Perlembagaan Negeri Sabah, Artikel 7 jelas menyatakan apabila seseorang Ketua Menteri tidak memperoleh majoriti yang mencukupi dan tidak lagi mendapat sokongan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), maka mana-mana Ketua Menteri terpaksa berundur selain membubarkan dewan,” katanya.

Sementara itu, Mohd Shafie ketika mempengerusikan mesyuarat Kabinet pertama beliau petang tadi, berkata kerajaan negeri pimpinannya mahu mencapai sebuah pentadbiran yang bersih dan rapi dengan tumpuan kepada perbelanjaan awam yang lebih berkesan.

Beliau yang juga Presiden Parti Warisan Sabah (WARISAN) menasihatkan semua menteri yang baharu dilantik supaya mematuhi peraturan dan tidak melampaui perbelanjaan kerajaan.

“Tidak perlu ada perbelanjaan dana awam… rakyat perlu diutamakan seperti apa yang dikatakan dalam kempen WARISAN. Perbelanjaan tidak perlu harus dibendung.

“Kita mesti lebih rapi dan mantap, tetapi kita juga mesti melihat projek yang berpusatkan rakyat dan memberi manfaat kepada semua, terutama golongan miskin di pedalaman.

“Sudah terlalu lama mereka diabaikan dan keperluan mereka mesti diteliti dengan pantas,” katanya dalam satu kenyataan. – Abdul Rahemang Taiming

BERITA LANJUT DISINI: –

https://www.bharian.com.my/berita/politik/2018/05/427084/shafie-serah-kepada-mahkamah