Shafie Adakan Pertemuan Dengan Pimpinan DAP, Amanah Dan Bekas Bersatu

Oleh RODELIO JUNJUN TAUCAN
KOTA KINABALU: Satu pertemuan antara pemimpin kanan DAP dan Amanah bersama Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan) diadakan hari ini di Kuala Lumpur.

Pertemuan tersebut dilaporkan bertujuan membincangkan kerjasama semua antara parti menjelang pertembungan dengan Perikatan Nasional (PN) dalam sidang Dewan Rakyat esok.

Antara yang hadir ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Naib Presiden Amanah, Mahfuz Omar.

Turut hadir, Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua Wira Warisan, Datuk Mohd. Azis Jamman; Pengerusi DAP, Tan Kol Wai; Setiausaha organisasi DAP, Anthony Loke dan Pengarah Komunikasi Amanah, Khalid Samad.

Sementara itu Khalid seperti dilaporkan Malaysiakini berkata, pertemuan berkenaan diadakan bagi memupuk perpaduan dalam kalangan pembangkang serta mengekalkan hubungan baik di antara bersama Pakatan Harapan (PH) dan blok bebas.

“Kita nak jumpa, nak tahu apa perancangan mereka, macam mana kita boleh terus kerjasama… untuk tentukan pembangkang tak berpecah,” kata ahli Parlimen Shah Alam itu.

Hal yang dibincangkan, kata Khalid, termasuk berkenaan cara pengundian mengenai usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Tun Dr. Mahathir Mohamad bagaimanapun tidak hadir dalam pertemuan berkenaan.

Juga tidak hadir ialah Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.