Serpihan Roket China Long March 5B, Kelihatan Di Ruang Udara Sarawak

KUCHING : Penduduk bandar raya ini gempar awal pagi tadi apabila dapat menyaksikan dengan jelas serpihan roket Long March 5B milik China yang melintasi ruang udara Sarawak.

Proses re-entry serpihan roket ini dapat dilihat sekitar jam 12.50 pagi dan sempat dirakamkan dan dikongsi beberapa pengguna media sosial, yang kemudiannya menjadi tular.

Menurut laporan Astro AWANI, serpihan berkenaan berbentuk bebola api panjang, seakan-akan meteor.

Agensi Angkasa Negara Malaysia Jumaat lalu memaklumkan, serpihan roket itu diramal memasuki atmosfera bumi bermula jam 4.24 petang pada 30 Julai hingga jam 12.24 tengah malam pada 1 Ogos.

Menurut agensi tersebut, roket Long March 5B dilancarkan dari tapak pelancaran Wenchang Spacecraft pada 24 Julai untuk menghantar modul Wentian ke stesen angkasa Tiangong.

Akibat seretan atmosfera yang kuat pada orbit rendah bumi, serpihan ini akan memasuki atmosfera bumi beberapa hari selepas pelancaran roket tersebut.

Agensi tersebut turut menasihati orang ramai agar tidak terlalu bimbang terhadap objek re-entry terbabit kerana keberangkalian ia menimpa manusia atau merosakkan mana-mana struktur bangunan adalah rendah.