Segerakan Pembentangan RUU Anti Lompat Parti Untuk Sabah

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah harus dengan segera membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Anti Lompat Parti demi kestabilan politik di negeri ini.

Ahli Majlis Tertinggi Parti Warisan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tungku, Assafal P Alian berkata RUU Anti Lompat Parti masih lagi belum dilaksanakan di Sabah walaupun sudah ada beberapa kenyataan media sejak awal November tahun lalu oleh Ketua Menteri yang memberikan komitmen untuk tujuan itu.

“Setelah melihat kepada apa yang berlaku kebelakangan ini, serta pergolakan politik Kerajaan Sabah sejak pembentukan Malaysia, saya menggesa agar kerajaan Sabah harus dengan kadar segera membentangkan RUU Anti Lompat Parti .

“Langkah ini selari dengan apa yang telah dibuat di peringkat Kerajaan Persekutuan dan juga beberapa negeri lain di Malaysia yang bertujuan untuk mengembalikan kepercayaan terhadap demokrasi dan sistem politik di negara kita,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Assafal, jika RUU Anti Lompat Parti dibentangkan dan diluluskan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah, ia akan dapat membawa kestabilan politik dan kelangsungan pembangunan negeri sekurang-kurangnya untuk satu tempoh masa yang jelas.

RUU Perlembagaan (Pindaan) (No. 3) mengenai peruntukan Larangan Ahli Parlimen Bertukar Parti atau lebih dikenali sebagai RUU Anti Lompat Parti, telah mula berkuat kuasa pada 5 Oktober 2022.

Selaras dengan pindaan itu, Kerajaan Persekutuan telah meminta kerajaan negeri untuk mengguna pakai pindaan yang sudah digubal di bawah Jadual Ke-8 Pindaan Perlembagaan itu untuk terpakai kepada ADUN.

Untuk rekod, DUN Sarawak telah meluluskan RUU Perlembagaan Negeri Sarawak (Pindaan) (No.2) 2022 bagi melarang wakil rakyat yang dipilih, melompat parti, pada 22 November lalu.