PRN Sabah: PKR Guna Lambang Sendiri

PETALING JAYA: Cadangan menggunakan hanya satu lambang bagi berdepan pihak lawan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah tidak mendapat sambutan dalam kalangan rakan sekutu Parti Warisan Sabah (Warisan).

Hari ini, Parti Keadilan Rakyat (PKR) memutuskan untuk kekal menggunakan lambang parti itu dalam PRN Sabah.

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim seperti dilaporkan dalam Free Malaysia Today memaklumkan, biarpun terdapat cadangan supaya Pakatan Harapan (PH) dan Warisan menggunakan satu lambang untuk berdepan pihak lawan, namun parti itu memuktamadkan untuk menggunakan lambang sendiri.

“Ada cadangan (PH, Warisan guna 1 lambang), tetapi PKR memutuskan untuk menggunakan lambang PKR,” katanya.

Mengenai pengagihan kerusi, Pengerusi PH ini berkata, rundingan akan dibuat secara adil bersama Warisan dan PKR akan meletakkan calon yang berwibawa.

“Tradisi rundingan diteruskan supaya ada konsensus, pembahagian adil dan PKR akan tentukan calon kita berkelayakan dan berwibawa,” katanya.

Sebelum ini, Pengerusi PH Sabah, Datuk Christina Liew berkata, pihaknya bersedia mempertimbangkan cadangan menggunakan lambang Warisan dalam PRN Sabah. Namun, perkara itu masih di peringkat perbincangan dengan kepemimpinan PKR, DAP dan Amanah.