POLIS LABUAN CATAT SEMBILAN KES INGKAR ARAHAN RENTAS NEGERI

 

LABUAN: Polis Labuan telah merekodkan sembilan kes melanggar larangan perjalanan rentas negeri sejak permulaan penguatkuasaan penuh arahan itu sehingga 29 Mei.

Ketua Polis Labuan Supt. Muhammad Farid Ahmad berkata, kes-kes tersebut melibatkan individu yang datang dari tanah besar Sabah dan Semenanjung Lumpur yang tidak dilengkapi dengan permit polis memasuki Labuan.
Farid mengingatkan orang ramai agar mematuhi larangan rentas negeri, kecuali dengan permit polis.

 

“Kesalahan ini adalah dibawah Akta 342 (di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988),” katanya kepada pemberita hari ini.

Farid berkata, anggota polis dengan kerjasama dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan memantau aliran keluar dan masuk orang ramai melalui Terminal Feri Labuan dan Lapangan Terbang Labuan untuk memastikan hanya yang ada permit polis dibenarkan masuk dan keluar dari Labuan.

Polis melancarkan operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Kawalan Perintah Pergerakan Bersyarat (PKPB) di pusat bandar malam tadi dengan sebilangan pengusaha kedai kopi khususnya menjual minuman keras dan bar sukan (sports bar) termasuk pelanggan diberi amaran atau premis mereka berhadapan tindakan penutupan.

Farid berkata, amaran yang dikeluarkan adalah berdasarkan kesalahan mereka tidak mempraktikkan penjarak-kan sosial penyusuan meja dan kerusi dan ini menyebabkan pelanggan dilihat duduk terlalu dekat satu sama lain.

 

“Kami juga mengeluarkan peringatan kepada pelanggan di kedai kopi dan bar sukan yang dilihat bersantai dengan minuman beralkohol dengan rakan-rakan terlalu lama di premis itu, kami akan terus melakukan operasi sedemikian sehingga PKPB ditarik balik, jika kami mendapati mereka mengulangi kesalahan itu, kita akan serahkan mereka kepada Jabatan Kesihatan untuk kompaun dikeluarkan dengan segera, “katanya.

Farid juga mendedahkan beberapa hotel yang diwartakan sebagai hotel kuarantin di Labuan diperiksa dengan beberapa dari mereka yang menjalani kuarantin 14 hari (LAMPIRAN [Annex] 14) yang didapati melanggar peraturan tersebut.

“Orang-orang ini adalah kakitangan teknikal dan operasi di sektor minyak dan gas yang telah habis tugas masing-masing, tetapi mereka diharuskan menjalani kuarantin di hotel-hotel yang diwartakan sebelum mereka dibenarkan pulang kampung mereka di Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

“Ada yang didapati melanggar peraturan kuarantin, keluar dari bilik mereka seperti merokok, membeli rokok dan menerima rakan dari luar duduk bersembang di lobi hotel dan kami telah ambil keterangan diri mereka dan sekiranya mereka didapati melakukan kesalahan itu, kompoun lah jawapannya, “katanya.