Phoong Mahu Atlet Sabah Bawa Pulang Lebih Banyak Kejayaan

Phoong (empat kanan) bergambar bersama Ben (dari kiri), Asneh, Zaini, Anthony, Razali, Steve dan Thomas semasa menerima kunjungan hormat di Pejabat KBSS, di sini pada Isnin.

KOTA KINABALU: Menteri Belia dan Sukan Sabah Phoong Jin Zhe menyarankan atlet-atlet negeri ini untuk membawa pulang lebih banyak kejayaan khususnya dari peringkat antarabangsa.

Ketika menerima kunjungan hormat dari rombongan badminton veteran di Pejabat Kementerian Belia & Sukan Sabah (KBSS) di Wisma Muis pada Isnin, beliau meletakkan harapan tinggi untuk melihat dua pemain dari Sabah mencipta sejarah di Poland.

Kedua-dua pemain yang dimaksudkan ialah Bruni Garip @ Zaini dan Datuk Sir Anthony C. Linggian, kedua-dua mereka berusia 67 tahun.

Zaini dan Anthony akan menyertai Kejohanan Senior Dunia BWF Ke-9, 2019 yang akan berlangsung di Arena Sukan Spodek, Katowice Poland bermula 4-11 Ogos.

“Beberapa hari yang lalu saya ada menyatakan sekalipun prasarana sukan kita masih belum lengkap sepenuhnya, kita masih mampu melahirkan atlet-atlet cemerlang termasuk layak ke Sukan Olimpik.

“Oleh itu, saya berharap kita terus membuktikan keupayaan kita, dan atlet-atlet negeri ini terus pulang dengan kejayaan dan pingat sama ada dari kategori pertandingan remaja, terbuka, mahupun veteran,” kata Phoong.

“Untuk itu, saya juga berterima kasih kepada Fook Loi Automax Sdn Bhd dan Ararat Sports and Souvenirs Sdn Bhd di atas kesudiaan menaja kedua-dua pemain ini bukan sahaja mewakili Sabah tetapi juga mewakili Malaysia.

“Dari pihak KBSS, kementerian ini akan sentiasa memberikan sokongan dalam apa cara sekalipun untuk memastikan atlet sukan Sabah terus mengejar kejayaan demi kejayaan dan mengharumkan nama negara,” katanya.

Dengan persiapan lebih dua bulan, Zaini dan Anthony dijadualkan berlepas ke Poland pada 31 Julai untuk menyertai kejohanan dwi tahunan di bawah Persekutuan Badminton Dunia (BWF) itu.

Kejohanan yang disertai oleh 1,510 pemain itu berstatus antara salah satu pertandingan paling berpestij dalam Gred 1 BWF setaraf Kejohanan Dunia, Piala Thomas dan Uber, Piala Sudirman, Kejohanan Remaja Dunia dan Piala Suhandinata.

Zaini akan menyertai acara perseorangan lelaki peringkat umur 65 tahun ke atas, dan acara beregu lelaki peringkat umur yang sama berpasangan dengan Anthony.

Hadir sama dalam kunjungan itu adalah Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Sabah; Mohd Asneh Mohd Noor, Ketua Penolong Setiausaha Tetap (Sukan) KBSS; Razali Zinin, Pengarah Eksekutif Kumpulan Fook Loi; Thomas K.Y. Chiu, Pengarah Urusan Ararat Sports; Ben Wong dan Setiausaha Persatuan Badminton Sabah (SBA) Steve Jay.