Pesara Guru Minta Siasatan Dibuat Berkaitan Artikel Dakwa Projek IC 2.0

7367

Peter @ Isong Daigo, dan beberapa ahli Parti Warisan Sabah cawangan Bingkor bergambar dihadapan Balai Polis Keningau selepas membuat laporan polis ke atas portal berita dan penulis artikel.

Oleh GM THOMAS
KENINGAU: Seorang pesara guru, walaupun menghormati kebebasan media, telah bertindak membuat laporan polis terhadap sebuah portal berita dan penulisnya kerana berpendapat artikel yang disiarkan berunsur jenayah fitnah.

Peter @ Isong Daigo, 58 tahun, berkata artikel bertajuk “Hundreds throng NRD counter, sparking fear of Project IC 2.0 in Sabah” pada 29 Sept menimbulkan soal penjawat kerajaan mengkompromikan hak dan undang-undang negara.

“Apa bukti bahawa pendatang tanpa izin diberikan IC? Mudah sekali untuk melempar tuduhan tapi di mana buktinya? Ini satu usaha untuk memperlekehkan kerajaan,” katanya.

Artikel tersebut disiarkan oleh Free Malaysia Today pada 29 Sept 2018 dan ditulis oleh wartawan tempatan Tracy Patrick.

Dalam laporan polis yang dibuat di Keningau pagi tadi, Peter berkata artikel itu telah menyebarkan cerita seolah-oleh program bersama Ketua Menteri yang diadakan di Dewan Masyarakat Keningau pada 28.09.2018 adalah satu lagi usaha untuk mewujudkan projek IC 2.0.

Laporan polis Peter.

“Penulis telah menyiarkan suatu berita yang dia sendiri tidak pasti akan kesahihanya dan tidak hanya mengharapkan apa yang ditulis di media sosial,” katanya.

Maka dengan itu, sebagai sebuah portal berita yang aktif dan terkenal, Peter berkata tidak sepatutnya berita berunsur fitnah disiarkan kerana ia telah menyebabkan rakyat Sabah menjadi risau.

Beliau menekankan bahawa tindakan portal itu dan wartawannya telah menghasut rakyat untuk mempercayai bahawa kerajaan telah mengeluarkan IC Projek kepada warga asing.

Dengan membuat laporan polis Peter meminta agar pihak polis menyiasat laman portal tersebut dan juga wartawan yang menulis berita tersebut agar satu tindakan dapat diambil.