Penstrukturan LIGS Diperlukan Untuk Membantu Industri Getah Sabah

Junz Wong serta pemimpin Parti Warisan yang lain di majlis Ramah Mesara dengan masyarakat Kiulu baru baru ini dimana Junz berkata penstrukturan LIGS diperlukan.

Oleh JUNZ WONG
KOMEN: Warisan Sabah berjanji untuk merombak Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) untuk memastikan pekebun kecil getah mendapat keuntungan yang lebih tinggi menerusi penentuan harga getah yang lebih baik, serta membantu industri getah Sabah untuk mencapai kecemerlangan dengan menyediakan bantuan menyeluruh serta memperkenalkan pertanian moden.

Warisan akan merombak LIGS untuk memastikan pekebun getah kecil akan mendapat harga getah yang lebih adil dan lebih tinggi di Sabah!

Warisan akan melaksanakan seperti yang disenaraikan di bawah;

1. LIGS memberi tumpuan bagi memudahkan dan membantu pekebun getah kecil untuk menjadi lebih berdaya saing dan unggul di rantau ini.

Ini bermakna LIGS akan dirombak sebagai agensi perkhidmatan dan tidak lagi menjadi agensi yang berorientasikan keuntungan. Ini termasuk tidak lagi perlu mengumpulkan dana pusingan.

Tugas LIGS adalah untuk memberi perkhidmatan kepada pekebun kecil getah dan tidak mengumpulkan dana pusingan melebihi RM100 juta dalam tempoh 6 tahun.

Click on the advertisement to know more

2. Perbelanjaan LIGS dan mana-mana skim akan terikat oleh Kementerian Pertanian kerana ini adalah tanggungjawab Kementerian dan Kerajaan Sabah.

Tidak ada sebab bagi LIGS membebankan pekebun getah kecil dengan mengenakan bentuk harga yang lebih rendah untuk hasil getah mereka disebabkan perbelanjaan LIGS yang telah digunakan ke atas pekebun kecil getah.

3. Merumuskan kaedah telus yang jelas dengan pakar dalam bidang getah, untuk menentukan kandungan getah kering (DRC) bagi pengeluaran getah Sabah, untuk memastikan pekebun kecil getah mendapat harga yang adil dan berpatutan.

Terdapat tuntutan bahawa kandungan DRC kepingan getah di Sabah serendah 70% – 80% tetapi mereka biasanya dibayar harga 50% DRC.

4. Menghapuskan dasar regresif yang HANYA membenarkan penubuhan kilang-kilang jika luas ladang mencapai sekurang-kurangnya 10,000 ekar.

Dasar ini hanya menggalakkan kawalan monopoli oleh beberapa pihak yang mempunyai kepentingan dan akhirnya menyebabkan sekurang-kurangnya satu kilang getah dan satu kilang hiliran ditutup di Keningau beberapa tahun lalu.

5. Membantu menubuhkan kilang SMR swasta yang lebih kecil untuk membolehkan harga yang lebih baik untuk pekebun kecil getah dengan menawarkan skim insentif.
6. Hapuskan cukai eksport 10% untuk menghentikan eksploitasi ke atas pekebun kecil getah kerana ini adalah salah satu faktor mengapa harga getah Sabah lebih rendah dan Sabah adalah satu-satunya negeri yang melaksanakan cukai sedemikian di Malaysia.

Apabila dasar cukai monopoli eksport dan seterusnya monopoli eksport dimansuhkan, pekebun kecil getah boleh terus menjual hasilnya kepada pasaran berdekatan sama ada Sarawak atau Semenanjung Malaysia atau negara-negara lain, pada masa itu, LIGS akan menawarkan harga pasaran sebenar untuk semua pekebun getah kecil.

Acara perjumpaan diadakan di perkarangan rumah Henry Soimpon, bekas pemain bolasepak Sabah.

7. LIGS akan bertanggungjawab mengeksport pengeluaran getah.

LIGS mempunyai keupayaan dan sumber untuk melaksanakan tugas dengan cara yang lebih efisien dan lebih baik.

8. LIGS akan menghapuskan apa-apa jenis sistem “orang tengah” bukan sahaja untuk mengeksport tetapi juga mengumpul menghasilkan.

Warisan akan merumuskan kaedah terbaik untuk membantu industri getah dan meningkatkan pengeluaran pekebun kecil getah, dan bukannya untuk mengikat dan memegang mereka dengan dasar dan peraturan regresif yang dilaksanakan oleh LIGS.

• Junz Wong ialah Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah dan naib presiden Parti Warisan Sabah