Pemimpin UMNO Sabah Diingatkan Jangan Bongkak, Sombong – Musa

Musa sedang bercakap di Sungai Luboh, Sandakan pada Selasa malam. – Gambar ehsan Haji Asmat Yahya

KOTA KINABALU: Ketua Menteri Sabah Musa Aman mengingatkan pemimpin UMNO di semua peringkat agar menjauhi sikap sombong dan bongkak kerana sikap itu bukan amalan parti berkenaan.

Musa yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah juga mengingatkan pemimpin parti itu supaya tidak merasa ‘besar’ apabila mereka dilantik sebagai pemimpin atau memegang apa-apa jawatan parti dan kerajaan.

Katanya, apabila rakyat memilih mereka sebagai pemimpin, kedudukan berkenaan bukan sebagai satu keistimewaan sebaliknya satu amanah yang diberikan untuk mereka memberi khidmat kepada rakyat.

“Jangan sekali-kali kita angkuh, sombong dan bercakap kasar kepada sesiapapun. Kita sebagai pemimpin mestilah bersopan santun. Kita mesti hormat-menghormati antara satu dengan yang lain. Ini cara kita, ini cara UMNO.

“Kita tidak mahu dilihat sebagai pemimpin yang bongkak dan sombong dan cakap sesuka hati. Itu bukan cara kita. Cara kita beradab…bukan sahaja kita hormat-menghormati sesama pemimpin tetapi juga dengan rakyat,” katanya.

Ketua Menteri di Taman Merpati, Sandakan.

Musa berkata demikian ketika berucap sempena Majlis Berbuka Puasa UMNO Zon 2 di Sepanggar Rabu malam. Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Sabah Yahya Hussin, anggota Kabinet negeri, Anggota Dewan Undangan Negeri Karambunai  Jainab Ahmad Ayid dan Pemangku Ketua UMNO Bahagian Sepanggar Yakub Khan.

Mengenai program berbuka mengikut zon berkenaan, Musa berkata ia merupakan program tahunan UMNO Sabah setiap kali tibanya bulan Ramadan untuk berbuka di enam zon seluruh negeri dan merupakan pendekatan turun padang pemimpin UMNO bertemu dan bermesra dengan anggota dan pemimpin parti peringkat akar umbi.

Katanya tahun ini, siri berbuka itu dimulakan di UMNO Zon 2 yang merangkumi UMNO Bahagian Sepanggar, Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan.

Menurut Musa melalui program berkenaan, kepimpinan UMNO Sabah dan anggota parti bukan sahaja boleh mengukuhkan silaturahim tetapi juga memberi ruang kepada pemimpin mendengar permasalahan rakyat serta berusaha menyelesaikannya.

Pada majlis berkenaan, Musa turut menyampaikan bantuan zakat dari Pusat Zakat Sabah kepada golongan asnaf serta bantuan hari raya kepada penduduk setempat.

Pada majlis lain di Sandakan pada Selasa,lebik 1,800 penduduk, termasuk warga tua, ibu tunggal, anak-anak yatim dan fakir miskin di Sungai Luboh, Batu 12 Rancangan Sungai Manila dan Taman Merpati menerima bantuan dan hadiah sempena Ramadan.

Musa juga berbuka puasa dengan penduduk di Taman Merpati.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Gum-Gum State assemblyman, Zakaria Edris, Adun Sukau, Saddi Abdul Rahman, Adun Bugaya, Ramli Marhaban and timbalan presiden Majlis Perbandaran Sandakan , Haji Hamsan Haji Mohd. Supain.