Pantau Kegiatan Ahli Politik Berkempen Di Sekolah

PITAS : Ketua Penerangan Parti Warisan Bahagian Kudat, Richard Mazagi menggesa Kementerian Pendidikan untuk memantau kegiatan ahli politik yang cuba menggunakan sekolah sebagai pentas kempen ketika Pilihan Raya Umum ke 15 (PRU-15) yang sedang berlangsung.

Beliau mengeluarkan kenyataan tersebut berikutan video tular, seorang calon di Parlimen Kudat berkempen di dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Abdul Rahim ketika melawat ke sekolah tersebut.

“Saya merasakan tindakan calon yang berkempen di sekolah ketika waktu belajar adalah tidak wajar dan harus dihentikan serta-merta.

“Walaupun tujuan calon tersebut melawat ke sekolah, namun ucapannya yang tular sangat agresif dan ternyata berkempen.

“Kita sedia maklum pengundi muda yang berumur 18 tahun secara automatik menjadi pengundi namun tindakan calon yang menggunakan pentas sekolah sebagai pentas berkempen adalah tidak wajar, dan tidak keterlaluan jika saya gelar tidak beretika,” katanya.

Richard juga berkata, sebahagian daripada ucapan yang seolah-olah menyogok pelajar ketika lawatan tersebut juga membimbangkan.

“Kita sangat bimbang dengan cara ini, dan saya berharap semua pihak yang berkaitan akan mengambil tindakan yang sewajarnya,” ujar Richard.