Musa Bertindak Sendirian: Bung

KOTA KINABALU: UMNO mendakwa parti itu tidak mempunyai kaitan dengan kemelut politik Sabah kerana Tan Sri Musa Aman bertindak atas kehendaknya sendiri untuk menjatuhkan kerajaan negeri pimpinan Parti Warisan Sabah (Warisan).

Kenyataan itu dibuat Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin hari ini dan beliau memberitahu bahawa Musa adalah satu-satunya wakil rakyat UMNO di Sabah.

“Satu-satunya wakil rakyat UMNO di Sabah ialah Tan Sri Musa Aman dan beliau mungkin bertindak atas kehendaknya sendiri untuk menjatuhkan Warisan,” katanya.

Nampaknya, fakta itu mungkin betul jika kenyataan Bung Moktar boleh dipercayai.

Bung, yang terkenal dengan kata-kata tanpa berlapis berkata, parti itu tidak ada kena mengena dengan peristiwa yang membawa kepada pembubaran Dewan Undangan Negeri, semalam.

Katanya, UMNO Sabah tidak terbabit dalam mana-mana tindakan untuk menggulingkan kerajaan negeri melalui pembelotan dan lompat parti.

“Apa yang berlaku adalah satu pakatan yang membabitkan beberapa parti politik lain,” katanya.

Selepas Ketua Menteri Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal menggesa diadakan pilihan raya, Bung mengatakan pembubaran itu adalah cara terbaik untuk menamatkan krisis politik negeri ini.

“Kita akan serahkan kepada rakyat untuk memilih kerajaan yang mereka benar-benar percaya dapat memerintah negeri ini,” katanya.

Pembubaran itu mengakhiri spekulasi berminggu-minggu mengenai usaha Musa yang hampir berjaya untuk mendapatkan sokongan daripada parti politik lain untuk menjatuhkan kerajaan negeri.

Rabu lalu, Musa, yang juga bekas ketua menteri, mendakwa beliau sudah mendapat cukup sokongan siap dengan pernyataan berkanun wakil rakyat yang melompat, yang membolehkannya memperoleh majoriti dan membentuk kerajaan baru.

Beliau mengumumkan rancangan untuk bertemu dengan Yang Dipertua Sabah untuk tujuan itu tetapi Shafie bertindak lebih cepat dengan mendapatkan persetujuan daripada Tun Juhar Mahiruddin untuk membubarkan dewan.

Reaksi segera Presiden UMNO di Kuala Lumpur, Datuk Seri Zahid Hamidi ialah mahukan krisis politik di Sabah itu diselesaikan.

“Walaupun usaha untuk membentuk kerajaan baru ditolak dengan nasihat ketua menteri Sabah kepada gabenor Sabah untuk membubarkan dewan undangan negeri, realitinya ialah pembubaran ini mengembalikan kuasa kepada rakyat yang akan menentukan mandat baru,” beliau dipetik sebagai berkata sejurus selepas prosiding perbicaraannya di kompleks mahkamah Kuala Lumpur, berakhir.

“Saya berharap apa yang berlaku di Sabah akan menjadi pengajaran kepada negeri-negeri lain supaya krisis seperti ini tidak akan terjadi. Beberapa insiden seperti ini tidak memihak kepada rakyat.

“Kebajikan masyarakat harus diutamakan untuk menyelesaikan ketidakstabilan di peringkat negeri atau di persekutuan,” tambahnya.