Mengabaikan MA63 Seperti Abai Persekutuan Malaysia

KOTA KINABALU: Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menyifatkan cadangan Perjanjian Malaysia baharu sebagai ‘pendek akal dan mengelirukan’.

Menegaskan rasa tidak setuju dengan cadangan Timbalan Presiden UMNO Datuk Seri Mohamad Hasan baru-baru ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) berkata Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) adalah dokumen yang cukup bermakna sebagai asas kepada pembentukan Persekutuan Malaysia.

“Maksudnya, tanpa MA63, tiada Malaysia.Tambahan pula, pindaan perlembagaan yang diluluskan sebulat suara oleh Parlimen pada Disember 2021, MA63 kini menjadi sebahagian daripada Perlembagaan Persekutuan.

“Cadangan untuk Perjanjian Malaysia baharu, seperti yang dinyatakan oleh Tok Mat, dan disokong oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan adalah tidak munasabah, mengelirukan dan boleh melemahkan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Beliau menegaskan bahawa adalah tidak patut untuk mana-mana rakyat Malaysia mengabaikan MA63 dan menggantikan dengan perjanjian baharu, apalagi kandungan perjanjian yang tidak jelas.

“Adakah perjanjian baharu itu akan mengukuhkan asas dokumen MA63, atau ianya diabaikan?.

“Berdasarkan penerangan terhad yang diberikan oleh para pencadang mengenai perjanjian baharu ini, pada pendapat saya ia adalah tindakan yang salah untuk mengabaikan MA63 semata-mata untuk mengantikannya dengan perjanjian baharu,” ujarnya.

Ahli Parlimen Kota Marudu itu sependapat dengan Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Datuk Seri Abdul Karim Rahmah Hamzah dalam menyifatkan cadangan baharu itu sebagai ‘idea gila’ kerana tiada siapa yang harus mengubah perjanjian asas yang telah membawa kepada pembentukan Malaysia.

Maximus menegaskan bahawa mengabaikan MA63 bermakna membelakangkan Persekutuan Malaysia.

“Ia sama dengan memutuskan ikatan yang menyatupadukan Persekutuan Tanah Melayu, Borneo Utara, dan Sarawak pada 1963. Tindakan ini akan mengembalikan kita kepada status asal dan terpaksa mengkaji semula identiti negeri masing-masing.

“Adakah itu yang rakyat Malaysia mahukan? Berhati-hati dengan apa yang kita terangkan dalam kajian kita pembangunan negara.

“Kita juga perlu beri perhatian serius untuk mengeluarkan mengeluarkan cadangan yang tidak bertimbang rasa kerana ia hanya akan melemahkan apa yang telah dicapai oleh nenek moyang dan kita semua ke arah pembinaan dan pembangunannegara.

“Kita harus membina dan memperkukuhkan kekuatan, keamanan, dan perpaduan negara kita. Kita mesti mengelak bermain dengan semantik dan politik,” tegasnya.