Mana Peruntukan RM130 Juta Selesaikan Dilema Dan Masalah Pekerja SFI

SIPITANG : Parti Warisan Bahagian Sipitang memandang serius isu membabitkan lebih 2,000 pekerja Sabah Forest Industries (SFI) serta ahli keluarga mereka yang terjejas teruk apabila Sabah Electricity Sendirian Berhad (SESB) memotong bekalan elektrik mereka berkuatkuasa semalam.

Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Parti Warisan, Abd Aziz Taip mendesak agar kerajaan negeri dibawah Gabung Rakyat Sabah dan Barisan Nasional (GRS-BN) dapat menyelesaikan masalah terbabit dalam tempoh terdekat.

“Tindakan ini dilihat sangat tidak berperikemanusiaan menyebabkan penduduk terpaksa bergelap, tanpa bekalan eletrik dan air sekali gus mengakibatkan mengalami tekanan dalam kehidupan seharian mereka.

Katanya, tindakan pemotongan bekalan elektrik dan air ini berpunca daripada tunggakan bil yang tidak dapat dilunaskan.

“Kami mendesak agar Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor mengambil tindakan segera di samping bersikap proaktif untuk menyelesaikan masalah pemotongan bekalan elektrik dan air ini dengan secepat mungkin.

“Dalam masa sama kita tanya Hajiji, di mana peruntukan RM130 juta dijanjikan sebagai pampasan kepada pekerja SFI dan ahli keluarga yang terjejas sepertimana dinyatakan dalam Persidangan Belanjawan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah pada 28 November 2022 lalu,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Abd Azis berkata, 100 peratus warga kerja SFI adalah rakyat tempatan Sabah dan mereka seharusnya diberikan pembelaan yang sewajarnya oleh kerajaan negeri.

“Kita ingin tahu mengenai status terkini tindakan kerajaan untuk menyusun semula pembahagian pengurusan kawasan konsesi SFI yang didakwa akan memberikan pekerjaan semula kepada pekerja SFI yang terjejas?

“Dalam tempoh sama apakah jenis bantuan yang telah dihulurkan kepada pekerja serta ahli keluara mereka. Bilakah bantuan tersebut dapat diagihkan,” katanya.

Menurutnya, ketika ini lebih 2,000 penduduk SFI menantikan segera bantuan yang dijanjikan bagi memastikan mereka dapat menyelesaikan masalah pemotongan bekalan elektrik dan air mereka.

“Disamping itu kita meminta agensi atau jabatan yang menerima serta menguruskan peruntukan bantuan ini agar menyalurkan segera kepada pekerja SFI dan ahli keluarga mereka dalam tempoh terdekat,” katanya.