Mabul Lokasi Pertama Program CSR Dasar Laut Penyelam RHB

Anak-anak penduduk Kampung Mabul yang turut serta dalam aktiviti pembersihan sampah berkenaan.

Oleh SURAIDAH ROSLAN
SEMPORNA: Keindahan Semporna yang dikelilingi tapak selaman yang menarik membuatkan sekumpulan kelab penyelam menjadikan daerah itu sebagai lokasi pertama Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dibawah aktiviti selaman mereka.

Program yang disertai 22 orang penyelam dari Kelab Sukan & Rekreasi RHB Bank itu melakukan aktiviti pembersihan sampah di kawasan dasar laut dan daratan pada 30 Jun lalu.

Pengasas Kelab Selaman dibawah Kelab Sukan & Rekreasi RHB Nasarudin Che Ahmad berkata, walaupun pada awalnya aktiviti itu dimulakan bagi menggalakkan kakitangan RHB Bank menyertai aktiviti selaman namun, setelah keahlian meningkat, kelab itu ingin menyumbang sesuatu kepada konservasi hidupan marin dan komuniti sekitarnya.

Ahli Kelab Sukan & Rekreasi RHB bersama penduduk Kampung Mabul dan anggota Pasukan Gerakan Am selepas menjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan sampah.

“Apabila kita gemar melakukan aktiviti selaman, kita tidak ingin melihat sampah mencemarkan keindahan lautan kita.

“Atas sebab itu, kami ingin menjalankan aktiviti gotong-royong membersikan sampah di kawasan dasar laut dan juga di daratan.

“Kami turut dibantu oleh penduduk Kampung Mabul ketika bergotong-royong memungut sampah di pesisiran pantai Pulau Mabul.

“Kami melihat kesungguhan mereka membantu membersihkan sendiri pesisir pantai mereka,” katanya ketika ditemui semasa Program CSR Pembersihan Sampah di Pulau Mabul, di sini pada Ahad.

Peserta selaman mengutip sampah yang berada di dasar laut Pulau Mabul.

Beliau berkata, aktiviti pembersihan sebegitu sudah tentu tidak mampu memberi impak yang besar sekiranya ia tidak dilakukan secara berterusan.

Namun, ahli-ahli kelab ini ingin membantu mengurangkan plastik dan sampah yang berada sekitar laut di pulau ini.

Katanya, aktiviti pembersihan itu memerlukan didikan secara berterusan bagi mengubah sikap masyarakat setempat agar tidak membuang sampah terus ke dalam laut.

“Berkemungkinan aktiviti selaman dan CSR di Pulau Mabul ini akan dijadikan aktiviti tahunan kami,” ujarnya.

Dalam masa yang sama, kelab sukan ini juga merancang untuk menjalankan satu aktiviti yang memberi impak jangka panjang kepada hidupan marin pada masa akan datang. Berkemungkinan mereka akan bekerjasama dengan pusat selaman di Semporna mahupun Lahad Datu.

Beliau yang juga Pengurus Kanan Kewangan Kumpulan RHB berkata, dengan adanya program CSR jangka panjang sebegitu, usaha membantu mempromosi pusat selaman yang belum dikenali masyarakat dunia boleh dilakukan.

Nasarudin (kiri) bersama Ketua Kampung Mabul Mohd Amin Ahmad (kanan) semasa Program CSR berkenaan diadakan.

Katanya, kelab itu turut merancang menjalin kerjasama bagi melaksana projek yang mampu memberi impak kepada penyelidikan marin dan masyarakat di Semenanjung Malaysia.

Menurutnya, sejak aktiviti selaman diperkenalkan kepada ahli kelab bermula 2017, ia sudah disertai hampir 50 kakitangan RHB Bank di seluruh Malaysia termasuk Sabah.

Nasarudin berkata, selaras dengan program CSR di Mabul, mereka turut mengadakan Program CSR penyerahan sumbangan kepada lima keluarga asnaf di Lahad Datu. Penyerahan sumbangan itu turut dihadiri oleh Setiausaha Kelab Sukan & Rekreasi RHB Nur Eliana Ghazali dan kakitangan RHB Bank Cawangan Lahad Datu.

Pemilihan keluarga asnaf yang layak diberi bantuan itu dilakukan dengan bantuan Pejabat Daerah Tungku, Lahad Datu.

Beliau berkata, kedua-dua program itu dilaksana atas inisiatif kelab berkenaan bagi menyumbang semula kepada masyarakat di negara ini.