‘Kuman Politik’ Tidak Mampu Putuskan Hubungan Akrab Sabah-Persekutuan

SIPITANG: Timbalan Perdana Menteri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan hubungan akrab kerajaan Sabah dan kerajaan Persekutuan tidak mampu diganggu-gugat oleh mana-mana pihak termasuk kuman politik .

Beliau yakin mana-mana pihak, sama ada individu atau tokoh, tidak akan mampu merosakkan atau memutuskan hubungan yang cukup rapat itu yang telah terjalin sejak sekian lama.

Zahid Hamidi, tiga kiri, Musa Aman dan Ahli Parlimen Sipitang Sapawi Ahmad melambaikan tangan kepada orang ramai yang menghadiri Festival Antarabangsa GATA Sipitang Sabtu.

“Rugilah jika ada orang, individu atau tokoh atau ‘kuman politik’ yang cuba untuk merosakkan hubungan yang cukup baik ini.

“Yakinlah, saya ingin menegaskan, sebagai orang yang membantu Perdana Menteri (Najib Tun Razak), tidak ada orang yang boleh memutuskan hubungan yang baik ini yang sudah sekian lama terjalin.

“Tidak ada sesiapa yang boleh memutuskannya. Usahalah bagaimana, kecuali dengan izin Allah Taala,” katanya ketika berucap merasmikan Festival Antarabangsa Gasing dan Tamu Besar (GATA) Sipitang 2017 di sini, hari Sabtu.

Turut hadir ialah Ketua Menteri Sabah Musa Aman, Timbalan Ketua Menteri Yahya Hussin, Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II Sarawak, Awang Tengah Ali Hassan dan Pengerusi Jawatankuasa Induk Festival Antarabangsa GATA 2017 Sipitang Sapawi Ahmad.

Justeru, Ahmad Zahid berkata hubungan akrab kerajaan pusat dan kerajaan Sabah perlu terus diperkukuh bagi memastikan pentadbiran kerajaan yang diterajui Barisan Nasional (BN) sekarang terus kuat dan kukuh.

Katanya hanya kerajaan yang kuat dan kukuh sahaja yang mampu menjamin kemakmuran rakyat serta pertumbuhan ekonomi yang baik sekali gus membawa kemakmuran kepada negara dan rakyat secara keseluruhannya.

Ahmad Zahid berkata Malaysia mengamalkan demokrasi dan membenarkan perbezaan pendapat namun perbezaan berkenaan perlu menjurus ke arah yang positif dan sekiranya perbezaan itu menjadi ‘parasit’ sehingga boleh merosakkan maka ia mesti ditolak.

Sesuatu yang baik seharusnya dipertahankan ibarat sebuah rumah apabila bahagian bumbung, lantai atau dindingnya rosak tidak seharusnya rumah berkenaan dirobohkan sebaliknya perlu perbaiki bahagian yang rosak sahaja.

Merobohkan rumah itu amat mudah namun untuk membangunkannya semula amat payah, katanya.

Ahmad Zahid berkata untuk menukar kerajaan bukannya mudah sepertimana menukar baju yang juga perlukan ketelitian dari saiz dan ukuran, namun menegaskan ‘baju’ yang dipakai di Sabah sekarang sesuai dengan ukuran rakyat Sabah.