KPM Perlu Baiki Segera Bangunan Rosak Akibat Ribut Di SMK Pulau Gaya

KOTA KINABALU: Kementerian Pendidikan diminta segera melaksana kerja-kerja membaik pulih dua blok bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pulau Gaya yang terjejas akibat angin kencang semalam.

Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, Datuk Shahelmey Yahya menyarankan kerja-kerja pembaikan dilakukan segera agar proses pembelajaran pelajar di sekolah tersebut tidak terganggu.

Dua blok bangunan yang terjejas teruk akibat angin kencang yang berlaku menempatkan lapan buah bilik darjah.

Beliau berkata, memandangkan sebahagian pelajar akan menduduki peperiksaan awam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada awal tahun depan maka, kerja-kerja kecemasan bagi membaik pulih kerosakan yang berlaku harus dilakukan dengan segera.

“Kita telah berbincang bersama Jabatan Pendidikan Negeri dan pihak sekolah untuk merancang bagaimana untuk menempatkan pelajar-pelajar sekolah menengah yang terjejas ini.

“Penempatan sementara akan disediakan agar proses pembelajaran mereka tidak terganggu secara total akibat kejadian yang menimpa itu.

“Jadi, saya menyeru ibu bapa dan pelajar agar berhubung dengan pihak sekolah berkaitan proses pembelajaran sementara menunggu proses pembaikan siap.

“Kementerian Pendidikan dijangka akan turut mengadakan lawatan esok dan sayar berharap kerja-kerja pembaikan berkaitan dapat disegerakan,” katanya ketika melawat SMK Pulau Gaya hari ini.

Lawatan itu turut disertai oleh Exco Pendidikan Negeri, Datuk Mohd. Arifin Mohd. Arif serta wakil-wakil Jabatan Pendidikan Negeri Sabah.

Selain sekolah, difahamkan 12 rumah turut terjejas dan ketika ini, penduduk yang terlibat tinggal di rumah keluarga masing-masing buat sementara waktu.

Dalam lawatan itu, Majlis Ugama Islam Sabah (Muis) dan Perbadanan Baitulmal Negeri Sabah (Baitulmal) turut menyampaikan bantuan kepada pemilik-pemilik rumah yang terjejas.

“Diharap bantuan sebegitu dapat meringankan bebanan keluarga yang terlibat. Saya difahamkan 12 keluarga tapi jumlah sebenar akan dikenal pasti kemudian oleh Pemimpin Pembangunan Masyarakat Tanjung Aru,” katanya.