Perbincangan Royalti Minyak Sabah Berlangsung Secara Kekeluargaan

Datuk Shafie Apdal, kiri, dengan Tun Juhar Mahiruddin, kanan, di majlis sambutan Hari Pahlawan 2018.

KOTA KINABALU: Perbincangan berkaitan royalti minyak antara kerajaan negeri dan kerajaan Persekutuan akan dilakukan secara kekeluargaan bagi membolehkan penyelesaian tuntas dicapai, kata Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata pendekatan sebagai satu pasukan itu penting dalam memastikan pemberian royalti minyak, diperhalusi secara mendalam dan terperinci, sekali gus pelaksanaannya direalisasikan termasuk di negeri pengeluar minyak di Malaysia.

“Kita selaku satu pasukan, akan mengatasi dan menyelesaikan masalah ini secara kekeluargaan. Apa yang penting kepada kita adalah penyelesaian masalah,” katanya ketika ditemui selepas menghadiri sambutan Hari Pahlawan 2018 peringkat negeri di Kota Kinabalu, hari ini (Selasa).

Katanya kerajaan negeri sedar dan tahu bahawa pemberian royalti minyak terkandung dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) dan selaku ketua menteri, beliau akan terus komited menyuarakan perkara itu demi kepentingan rakyat Sabah.

Ini termasuk menubuhkan badan khas bagi memperhalusi perbincangan bersama kerajaan Persekutuan, antara lain mengenai formula pemberian royalti minyak, katanya dalam laporan Bernama.

“Formula ini penting kepada kita iaitu rayuan untuk menaikkan (royalti minyak) 20 peratus itu dekat pada hati rakyat Sabah serta Sarawak dan saya yakin di negeri-negeri pengeluar minyak seperti Terengganu,” katanya.

Mengenai sambutan Hari Pahlawan, Mohd Shafie berkata acara tahunan itu diadakan bagi memberi penghormatan dan penghargaan kepada pejuang negara, terdiri daripada anggota pasukan keselamatan atas sumbangan serta pengorbanan mereka mempertahan kedaulatan tanahair.

Sambutan penuh istiadat kepahlawanan itu bermula dengan acara tabik hormat Diraja daripada kawalan kehormat dianggotai 40 anggota panji-panji Batalion Ketujuh Rejimen Askar Melayu Diraja yang berpangkalan di Tawau, diikuti pemeriksaan kawalan kehormat oleh Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri Datuk Jaujan Sambakong, Menteri-menteri, Panglima Angkatan Petugas 450 Mejar Jeneral Datuk Zulkapri Rahamat, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Ramli Din dan menteri-menteri Kabinet negeri.

Sambutan itu diteruskan dengan tiupan Paluan Akhir selain pelbagai persembahan khas termasuk tarian pahlawan dan kawad formasi serta hadirin turut bertafakur seketika bagi mengenang pahlawan negara yang terkorban.