Kes Salah Guna Kuasa: SPRM Rampas RM1 Juta Daripada Saksi

mac-fis

KOTA KINABALU – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari Selasa merampas wang tunai kira-kira RM1 juta daripada beberapa saksi yang dipanggil memberi keterangan berhubung siasatan kes salah guna kuasa dan rasuah melibatkan projek infrastruktur bernilai RM3.3 bilion.

Sumber rapat SPRM berkata tiga daripada saksi berkenaan memulangkan wang berkenaan secara sukarela kepada SPRM semasa memberi keterangan masing-masing.

“Tiada sebarang tangkapan dibuat setakat ini. Kesemua mereka yang dipanggil memberikan keterangan juga memberi kerjasama baik kepada SPRM dalam mengendalikan siasatan kes itu,” kata sumber itu di sini, hari Selasa.

mac-fis1

SPRM dijangka memanggil lebih ramai lagi saksi untuk memberi keterangan mereka berhubung siasatan ini.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Dato Azam Baki ketika dihubungi mengesahkan maklumat itu tetapi enggan mengulas lanjut berhubung siasatan berkenaan.

Pada 4 Okt lalu, SPRM menahan pengarah dan timbalan pengarah Jabatan Air Sabah serta merampas RM114.5 juta daripada mereka kerana didakwa menyalahgunakan kuasa membabitkan projek infrastruktur.

Ia juga adalah kes rampasan wang tunai terbesar dalam sejarah SPRM.

Hari Selasa, Majistret Jessica Ombou Kakayun meluluskan permohonan SPRM untuk melanjutkan tahanan reman selama lima hari terhadap pengarah itu dan tujuh hari terhadap tiga lagi suspek termasuk timbalan pengarah itu.