Kerajaan Sabah Hargai Usaha NGO Sediakan Perkhidmatan Kesihatan

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah mengalu-alukan dan menghargai usaha-usaha badan bukan kerajaan (NGO) untuk mengambil bahagian dalam tanggungjawab menyediakan penjagaan kesihatan yang terbaik untuk rakyat, kata Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata agenda kesihatan awam boleh menjadi usaha yang sangat mahal untuk dipukul di bahu kerajaan negeri semata-mata, justeru penglibatan NGO disambut baik lebih-lebih lagi terdapat konsensus yang semakin meningkat oleh komuniti global bahawa penglibatan semua pemegang kepentingan diperlukan bagi menetukan perkhidmatan kesihatan turut dinikmati oleh golongan miskin.

Dalam konteks ini, beliau berkata kerajaan negeri berbangga bahawa NGO tempatan – Persatuan Kesedaran AIDS (SAGA) Sabah yang telah melangkah ke hadapan untuk membantu masyarakat luar bandar di negeri ini dalam mendapatkan rawatan untuk AIDS dan penyakit kronik lain melalu Program Akses Kesihatan SAGA (SHAPE).

“Tugas yang dilakukan oleh SAGA sangat bermakna kerana mereka membantu meningkatkan kecekapan perkhidmatan penjagaan kesihatan kita. Dengan merujuk pesakit luar bandar ke klinik dan hospital mereka memelihara kesejahteraan rakyat dan menghubungkan mereka dengan perkhidmatan sedia ada yang mungkin akan sia-sia jika tidak digunakan sepenuhnya, “katanya.

Frankie Poon membaca ucapan ketua menteri.

Mohd Shafie demikian dalam ucapannya yang dibacakan oleh Menteri Kesihatan dan Kesejahteraan Rakyat Sabah, Datuk Frankie Poon Ming Fung pada Majlis Makan Malam Gala Red Ribbon Kota Kinabalu di sini, Ahad malam.

Tuurt hadir isteri Yang Dipertua Negeri Sabah Toh Puan Norlidah RM Jasni, Pengerusi Yayasan AIDS Maaysia (MAF) Prof Datuk Dr Adeeba Kamarulzaman and presiden SAGA Dr Zaiton Yahaya.

Makan malam gala itu yang dianjurkan oleh MAF dengan kerjasama kerajaan Sabah, bertujuan untuk mengumpul dana untuk program SHAPE serta menyokong misi SAGA untuk memperluaskan liputan SHAPE ke lebih banyak kawasan.

Mohd Shafie berkata bantuan yang diberikan oleh SAGA bukan sahaja melegakan golongan miskin dalam memenuhi keperluan perubatan jangka pendek mereka tetapi juga membantu memastikan kemampanan jangka panjang mereka.

“Para pesakit yang sembuh dan mendapatkan semula kekuatan fizikal serta mental mereka selepas rawatan yang berjaya akan dapat bangkit semula dan menjadi anggota masyarakat yang produktif,” katanya.

Mohd Shafie berkata kerajaan Sabah boleh memainkan peranan untuk membangunkan rangka kerja pengawalseliaan dan mengekalkan pemilikan dalam bidang penggubalan dasar, manakala NGO boleh memberi tumpuan kepada memudahkan aktiviti dalam dasar dan strategi yang dinyatakan dan sektor swasta – dengan akses tanpa had mereka kepada sumber – adalah bahagian terakhir dalam susunan perkongsian pintar tiga pihak ini.