Insiden Tembakan Di Perairan Segama, 5 Nelayan Terselamat – Sahak

SUPT A SAHAK RAHMAT

KINABATANGAN: Lima nelayan nyaris maut selepas bot mereka ditembak oleh lima lelaki dalam satu kejadian di perairan Segama dekat sini, Khamis petang.

Ketua Polis Daerah Kinabatangan Supt A. Sahak Rahmat berkata berdasarkan laporan yang diterima polis, kejadian berlaku semasa bot yang dinaiki juragan dan empat kru itu sedang menunda pukat kira-kira 11 batu nautika dari Kuala Segama.

Bernama melaporkan nelayan mendakwa bot mereka didekati oleh sebuah bot yang dinaiki lima lelaki berpakaian hitam yang muncul tiba-tiba sebelum mengarahkan bot nelayan terbabit berhenti, katanya dalam kenyataan, Jumaat.

Menurutnya bagaimanapun juragan bot yang bimbang akan keselamatan mereka tidak mematuhi arahan tersebut menyebabkan seorang daripada lelaki berpakaian hitam berkenaan mengangkat selaras senjata berat yang tidak dipastikan jenisnya lalu melepaskan satu das tembakan yang mengenai dinding kiri bot nelayan terbabit.

Gambar hiasan sahaja.

Tembakan itu menyebabkan kelima-lima nelayan berusia 19 hingga 48 tahun berkenaan lari bersembunyi di bahagian enjin bot.

Katanya bot dinaiki lima lelaki itu dipercayai bergerak ke bahagian depan bot nelayan berkenaan sebelum melepaskan dua das tembakan yang mengenai bumbung tempat jurumudi.

Mereka kemudian bergerak ke arah belakang bot nelayan itu serta melepaskan beberapa das tembakan lagi ke arah bot tunda berkenaan sebelum beredar meninggalkan kawasan tersebut, katanya.

Beliau berkata nelayan terbabit yang tidak mengalami sebarang kecederaan membuat laporan polis di Balai Polis Sandakan pada 12.43 tengah malam.

Pemeriksaan pada bot nelayan berkenaan menemukan beberapa kesan tembakan di dalam ruang kemudi bot, katanya.