IMM13: Jeffrey, Maximus Jangan Jadi Pak Turut

Oleh AZIS KHAN
KOTA KINABALU: Sebagai pemimpin Kadazan Dusun dan Murut (KDM), Presiden Parti Solidariti Tanah Airku (Star) dan Presiden PBS, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili sepatutnya mempertahankan rakyat Sabah dan menentang apa-apa usaha menghalalkan kehadiran warga asing di Sabah.

Ketua Parti Warisan Sabah Bahagian Keningau, Datuk Jake Nointin berkata, kedua-dua pemimpin itu sepatutnya tidak menjadi pak turut yang menghalalkan apa sahaja cadangan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) walaupun bakal mengancam keselamatan rakyat Sabah.

Ini kerana katanya, seolah-olah wujud satu gerakan untuk menghalalkan pendatang asing tanpa izin (PATI) di Sabah terutama pemegang Kad Burung-Burung dan Sijil Banci dengan memberikan mereka IMM13.

“Dokumen IMM13 adalah untuk pelarian sahaja kerana membolehkan para pemegang dokumen diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk menetap di negeri Sabah dengan pelbagai keistimewaan.

“Kad Burung-burung dan Kad Banci pula hanya dianggap sebagai rekod dan tidak pernah diiktiraf sebagai dokumen perjalanan yang sah.

“Malah pemegang Kad Burung-burung dan Kad Banci dikategorikan sebagai pendatang haram yang boleh ditangkap oleh polis sekiranya didapati memasuki negeri Sabah tanpa kebenaran,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, jika pemberian IMM13 berlaku seperti yang dirancang oleh Kerajaan Persekutuan, status PATI akan ditukar kepada status pelarian perang.

“Saya ibaratkan rancangan Kerajaan Persekutuan ini sebagai langkah pintu belakang untuk mengiktiraf dan menghalalkan keberadaan PATI di Sabah.

“PATI yang diberi IMM13 ini bakal mempunyai hak istimewa dan lebih parahnya menjadi warganegara Malaysia,” jelasnya.

Sehubungan itu, Jake mengingatkan Jeffrey dan Maximus agar tidak terlalu ghairah menyokong cadangan pemberian IMM13 demi rakyat Sabah.

Katanya, mereka sebagai pemimpin Kadazan Dusun dan Murut (KDM) sepatutnya menjadi pembela kepada rakyat Sabah bukannya menjadi pak turut kepada majikan mereka di Putrajaya sehingga mengancam keselamatan rakyat negeri ini.

“Jangan biarkan nasi jadi bubur. Jangan kesal di kemudian hari selepas hak-hak KDM sudah semuanya terhakis.

“Dr. Jeffrey dan Dr. Maximus seharusnya lebih tahu bahawa IMM13 diikat dengan pelbagai keistimewaan yang perlu dipatuhi oleh kerajaan Malaysia,” katanya.