Hospital Lahad Datu Perlukan Lebih Ramai Pakar Perubatan – Lembaga Pelawat

la-tu-hospi

LAHAD DATU – Hospital Lahad Datu memerlukan lebih ramai doktor pakar bagi meningkatkan taraf perkhidmatan hospital itu kepada penduduk setempat.

Pengerusi Lembaga Pelawat Hospital Lahad Datu, Tan Cheng Teng berkata permintaan itu seiring dengan keperluan hospital yang perlu sentiasa bersiap siaga dengan pelbagai kes kecemasan termasuk gempa bumi serta risiko ancaman keselamatan.

“Jabatan yang kritikal memerlukan pakar perubatan adalah jabatan Pembedahan dan Paediatrik, selain itu jabatan Psikiatri, Oftamologi dan Otorinolaringologi (ENT) juga memerlukan pakar untuk meningkatkan perkhidmatan di hospital berkenaan.

“Lebih baik sekiranya sekurang-kurangnya dua pegawai pakar ditempatkan di setiap jabatan atau unit,” katanya dalam sidang akhbar di sini, Rabu malam.

Ketika ini, terdapat 10 pakar perubatan di hospital kerajaan itu termasuk di jabatan Ortopedik serta Radiologi.

Tan berkata kekurangan pakar perubatan di hospital itu juga menimbulkan kebimbangan penduduk kerana sekiranya berlaku kecemasan, pesakit terpaksa dihantar dan dirawat di hospital di luar kawasan yang jauh.

“Ketiadaan pakar di jabatan dan unit ini menyukarkan pesakit kerana apabila mereka perlu mendapatkan rawatan pakar atau kecemasan mereka perlu dihantar ke Kota Kinabalu, Tawau atau Sandakan,” katanya.

Sementara itu, Tan juga mahu agar sistem keselamatan hospital daerah itu diperkukuhkan bagi memastikan keselamatan pesakit terjamin dengan menaik taraf kelengkapan keselamatan.

“Kamera litar tertutup perlu untuk membantu pihak hospital dalam kawalan keselamatan di sekitar hospital daripada aktiviti pencerobohan atau kecurian,” katanya.