HAWA Dakwa Kementerian Wilayah Abaikan Sasaran 30 Peratus Wanita

FAUZIAH

LABUAN: Persatuan Hal Ehwal Wanita Labuan (HAWA) hari ini mendakwa Kementerian Wilayah Persekutuan telah mengabaikan manifesto wanita Pakatan Harapan mengambil sekurang-kurangnya 30 peratus daripada semua jawatan pembuat dasar.

Presidennya Fauziah Datuk Mohd Din berkata pengabaian itu berpotensi membawa kepada bantahan awam kerana wanita masih kurang diberi perhatian di jabatan kerajaan atau pihak berkuasa tempatan.

“HAWA menyatakan kebimbangan terhadap perwakilan sifar wanita dalam majlis penasihat Perbadanan Labuan, sebuah agensi di bawah kementerian itu.

“Secara tradisional selama ini, majlis itu mempunyai perwakilan wanita, tetapi sedihnya, majlis ini sekarang dikuasai oleh lelaki dan sedihnya diluluskan oleh kementerian itu,” katanya.

Kementerian pada 28 Jun melantik presiden dua dewan Labuan perdagangan China dan India untuk mengisi dua tempat kosong dalam majlis itu, dan ini memunculkan rasa tidak puas hati bukan sahaja persatuan wanita tetapi juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain.

“Kami tidak dapat memahami bagaimana golongan wanita dilayan sebegini di Labuan, seolah-olah wanita tidak layak untuk dilantik menjadi ahli majlis berkenaan,” katanya.

Fauziah berkata terdapat ramai wanita yang mampu memimpin NGO dan sektor korporat yang boleh dipertimbangkan berdasarkan kemahiran, kelayakan dan integriti mereka.

Beliau berkata ini adalah manifestasi para pengundi wanita yang mahu perubahan untuk menangani isu dan isu hak wanita.

Pilihanraya ke 14 lalu menyaksikan pengundi wanita berdaftar melebihi lelaki dalam semua kecuali dua negeri, dan satu wilayah persekutuan.