Gambar Dr Mahathir ‘Diharamkan’ Dari Poster Kempen Pakatan Harapan

PETALING JAYA: Kegerunan kerajaan Najib Razak kepada Pakatan Harapan (HARAPAN) semakin jelas apabila satu demi satu sekatan dikenakan ke atas lawan mereka.

Ini termasuk ‘mengharamkan’ penggunaan gambar Pengerusi HARAPAN, Tun Dr Mahathir Mohamad dari dicetak bersama gambar calon-calon yang bertanding.

Menurut Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke, pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak membenarkan calon bakal Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dipapar pada poster kempen HARAPAN.

MAHATHIR MOHAMMAD

“Kita juga difahamkan oleh SPR dan kita tanya kepada pegawai SPR umpamanya calon bakal perdana menteri kita Tun Dr Mahathir – adakah gambar beliau boleh dipaparkan dalam poster-poster kita di seluruh negara.

“Jawapan SPR kata tak boleh. Sebab dia kata Pakatan Harapan belum didaftarkan. Jadi pengurusi Pakatan Harapan adalah diharamkan dalam poster-poster pilihanraya.

“Hanya gambar calon saja boleh, dan gambar presiden parti yang bertanding saja boleh,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media pada sidang akhbar selepas mesyuarat Majlis Presiden HARAPAN sebentar tadi di pejabat pembangkang di Parlimen.

Anthony berkata, antara alasan yang diberikan adalah kerana HARAPAN masih belum berdaftar secara rasmi dengan Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) sebagai sebuah gabungan politik.

“Kita rasakan sesuatu yang tidak patut dilarangkan oleh SPR.

Kita nak berkempen, kita nak memaparkan pemimpin kita, itu adalah hak parti masing-masing. Mengapa SPR nak mengarah? Itu bukan urusan SPR,” katanya lagi. – Roketkini.com