Edisi Ke-4 AIBC 2020 Dibuat Dalam Ogos Di Labuan

LABUAN: Edisi ke-4 Persidangan Perniagaan Antarabangsa 2020 (AIBC 2020) yang akan diadakan di sini pada Ogos akan mengemukakan isu-isu dalam 13 topik yang berkaitan dengan ekonomi.

Persidangan selama dua hari, mulai 15 Ogos depan merupakan anjuran bersama oleh Kampus Antarabangsa Universiti Malaysia Sabah (UMSKAL) dan bank kedua terbesar di dunia iaitu China Construction Bank  (CCB, Cawangan Labuan).

Bertemakan, ‘Analisis Perniagaan serta Jangkaan Pasaran’, ia bertujuan untuk menggalakkan Fakulti Kewangan Antarabangsa UMSKAL Labuan (FKAL) berhubung melalui perbincangan akademik dan dasar yang berkaitan dengan trend perniagaan semasa di rantau Asia.

Pengerusi Penganjur, Prof. Madya Dr Geoffrey Harvey Tanakinjal berkata tema persidangan kali ini adalah sejajar dengan isu ekonomi semasa, yang menangani pelbagai cabaran yang berkaitan dengan perjalanan perniagaan sekarang.

“Maklumat sedang diedarkan dan pengetahuan berpindah di kalangan pihak berkepentingan antarabangsa,” katanya kepada pemberita hari ini.

Tiga penceramah utama yang telah mengesahkan kehadiran mereka adalah Dekan serta Presiden Asia School of Business Prof Charles Fine, Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Datuk Dr Mohd Daud Bakar dan Ketua Unit Penyelidikan Teknologi UMS (Fakulti Pengurusan Pengkomputeran & Informatik), Prof. Madya Dr Rayner Alfred.

Kolokium Kedoktoran juga akan menjadi sebahagian daripada persidangan yang menyediakan platform bagi pelajar lepasan ijazah tempatan dan antarabangsa untuk membentangkan pendapat mereka yang berkaitan dengan tema.

“Kami menjangkakan kehadiran 150 peserta merangkumi pakar-pakar dalam bidang perniagaan, ekonomi, pemasaran, pengurusan, pelancongan, teknologi maklumat, perbankan Islam dan kewangan serta psikologi.

“Ia akan menjadi pentas antarabangsa untuk penyelidik, pengamal, cendekiawan dan ahli akademik daripada pelbagai bidang untuk membentangkan penemuan mereka,” kata Geoffrey lagi.

Persidangan ini akan disempurnakan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Darrell Leiking.