COVID-19: Peningkatan 100% Jangkitan Baharu Di Kota Kinabalu

KOTA KINABALU: Peningkatan 100 peratus kes jangkitan baharu COVID-19 di Kota Kinabalu daripada 16 kes semalam kepada 32 kes hari ini menyumbang kepada peningkatan jumlah kes jangkitan harian virus itu di Sabah hari ini.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Seri Masidi Manjun berkata Sabah merekodkan 52 kes positif baharu COVID-19 hari ini pertambahan 9 kes berbanding 43 kes semalam.

Masidi berkata kecuali daerah Kota Kinabalu, kes jangkitan COVID-19 di daerah lain adalah rendah dan terkawal.

“Malah 7 daerah merekodkan penurunan kes baharu berbanding 6 daerah yang mencatatkan pertambahan jumlah kes.

Masidi yang juga jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah berkata 16 daerah tidak merekodkan sebarang kes jangkitan baharu dalam tempoh 24 jam yang lalu.

5 daerah mencatatkan hanya satu kes jangkitan, Tenom merekodkan 2 kes, Penampang 3 kes, Papar 3 kes dan Kuala Penyu juga 3 kes.

Manakala Tuaran melaporkan 4 kes, sama dengan jumlah kelmarin.

Masidi berkata 50 daripada 52 kes hari ini bersamaan 96.15 peratus adalah dalam kategori 1 dan 2, iaitu tidak mempunyai gejala dan bergejala ringan.

1 kes dalam kategori 3 (jangkitan atau
radang paru-paru tetapi tidak memerlukan bantuan oksigen), tiada kes dalam kategori 4 (jangkitan atau radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen), manakala 1 kes dalam kategori 5 (pesakit kritikal dan memerlukan bantuan alat pernafasan).