Berakhirlah Peluang ‘Olog-Olog’ Untuk Menikmati Daging Anjing

croc1

KOTA KINABALU: Peluang seekor buaya untuk menjamu selera dengan membaham anjing milik penduduk Kampung Ramayah di Penampang sejak beberapa bulan lepas, kini berakhir.

Pagi Ahad, Jabatan Hidupan Liar Sabah (SWD) berjaya menangkap buaya jantan sepanjang 3.2 meter itu, yang diberi nama ‘Olog-Olog’ oleh penduduk kampung berkenaan, di Sungai Togop, yang mengalir berhampiran kampung tersebut.

Olog-Olog, buaya terbesar ditangkap SWD setakat ini, ditemukan di dalam perangkap yang dipasang anggota jabatan itu semalam (Sabtu).

Unit Penyelamat Hidupan Liar menangkap reptilia itu susulan laporan orang ramai tengah hari semalam bahawa buaya berkenaan kelihatan di sungai tersebut, kata Pengarah SWD Augustine Tuuga.

“Saya mengarahkan WRU kami memasang perangkap buaya. Buaya ini jauh lebih besar daripada buaya yang pernah kami tangkap sebelum ini,” katanya dalam kenyataan di sini.

Penolong Pengarah SWD Dr Sen Nathan berkata penduduk kampung melaporkan bahawa walaupun buaya itu dilihat sejak beberapa bulan lepas, tetapi mereka menjadi bimbang apabila ia makin membesar dan membahayakan mereka.

WRU officials and some of the villagers pose with the captured reptile.
Pegawai dari WRU dan orang kampung dengan Olog-Olog.

“Penduduk kampung melaporkan kepada kami bahawa buaya itu membaham beberapa ekor anjing mereka. Sebab itulah mereka ambil keputusan melaporkannya kepada SWD,” kata beliau.

Menurut Nathan, terdapat peningkatan dari segi laporan mengenai jumlah buaya yang dilihat di sungai serta kes konflik antara manusia dan reptilia itu di seluruh Sabah.

“Hanya dalam tempoh enam tahun (2010-2016), WRU menangkap lebih 75 ekor buaya di kawasan berlaku konflik dengan manusia dan reptilia berkenaan dipindahkan ke kawasan hutan simpan dan sungai, yang jauh dari tempat tinggal manusia.

“Populasi buaya mungkin meningkat kerana sejak 30 tahun lepas, kami melindungi spesies ini daripada diburu dan tiada permit memburu dikeluarkan,” kata Nathan.

Sementara itu, Penolong Pengurus WRU Diana Ramirez berkata ‘Olog-Olog’ akan ditempatkan sementara di Pusat Menahan dan Menyelamat Hidupan Liar SWD sebelum ia dilepaskan ke sebatang sungai terpencil, jauh daripada kampung atau kawasan penempatan manusia.