Bantuan Mangsa Banjir Tenom Melalui DAP Penampang Dihantar

KOTA KINABALU: Tenom kini sedang memerangi, bukan hanya pandemik Covid-19 tetapi juga salah satu bencana banjir terburuk yang menimpa banyak kampungnya.

Jannie Lasimbang, ADUN Kapayan mengatakan bahawa kerajaan harus melakukan semua yang mungkin untuk memastikan bantuan sampai ke semua mangsa banjir di Tenom, dan pembaikan keperluan asas seperti bekalan air dan elektrik dipulihkan secepat mungkin.

Dalam beberapa hari terakhir, pemimpin Parti Tindakan Demokratik Sabah (DAP) telah bersatu hati menghulurkan bantuan dan mengagihkan bantuan makanan kepada mangsa banjir di daerah Tenom.

Hari ini, DAP Penampang juga menyampaikan makanan, ubat-ubatan dan air serta menyumbang kepada Dana Mangsa Banjir Tenom. YB Noorita Sual berada di Tenom untuk menerima sumbangan tersebut.

“Saya kagum dengan Ahli Parlimen Tenom Noorita Sual dan pasukannya, yang telah bekerja siang dan malam dalam misi membantu dan mengedarkan bekalan makanan kepada mangsa banjir”.

“Pemimpin DAP sejauh Sandakan juga datang untuk membawa bantuan makanan ke Tenom. Walaupun kami dalam pembangkang dan tidak mempunyai banyak dana, para pemimpin DAP telah bekerja keras untuk mengumpulkan derma untuk bersolidariti dengan YB Noorita dan mangsa banjir Tenom. Ini mewujudkan rasa perpaduan dan kekitaan” tambah Jannie.

Jannie mengucapkan penghargaannya kepada semua penaja yang telah memberikan sumbangan dalam masa ekonomi yang mencabar ini. Ramai individu mara ke depan terutama Charles Chau yang menyumbangkan ubat-ubatan, sementara Fung Mou Poon dan kakitangan dari Hong Leong Bank mengumpul wang untuk membeli bekalan makanan.

Syarikat dan NGO yang menyumbangkan ubat-ubatan dan bekalan perubatan serta makanan dan minuman adalah dari Sunlight Pharmacy, Moh Heng, Onaki Sdn Bhd, Hin Gen Sdn Bhd, Tien Hock Food Industrial Sdn Bhd, New Day Sdn Bhd, Jia Hua dan Tzu Hor Khor Moral Uplifting Society di Penampang.

“Saya juga berterima kasih kepada kakitangan saya sendiri dan DAP Penampang yang membantu mengatur pengangkutan, serta sukarelawan – Alvin Land, John Linus dan Stanislaus Sundang – yang menggunakan kenderaan mereka untuk menghantar sumbangan”.

“Ramai juga yang mendoakan agar mangsa banjir diberi kesihatan dan kekuatan untuk menghadapi semua cabaran ini”.

Mereka yang ingin menyalurkan bantuan kepada mangsa banjir di Tenom boleh menghantar sumbangan mereka ke akaun Bank Islam “TETUAN PUSAT KHIDMAT RAKYAT PARLIMEN 181 TENOM” (100 610 1000 2610).