Bahan Letupan, M16 Ditemui Di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu

mm
Rashid Harun berkata polis sedang menyiasat mengenai penemuan senjata api berkenaan.

KOTA KINABALU – Beberapa bahan letupan dan senjata api jenis M16 bersama sejumlah peluru serta beberapa magazine kosong, berkemungkinan milik pengganas Sulu, ditemui di kawasan kebun di Kampung Tanjung Batu, Lahad Datu Ahad lepas.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Abdul Rashid Harun berkata pihaknya kini sedang menyiasat secara terperinci mengenai penemuan senjata api berkenaan.

“Berdasarkan siasatan awal, kita percaya senjata api berkenaan adalah peninggalan semasa Op Daulat bagi menangani pencerobohan pengganas Filipina di Lahad Datu pada 2013.

“Ini kerana kawasan penemuan senjata api berkenaan berada di lokasi Op Daulat itu.

“Kita tidak menolak kemungkinan bahawa senjata api berkenaan adalah milik pengganas Sulu,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penubuhan Persatuan Pegawai Kanan Polis Pencen Malaysia (Respa) Sabah di sini Selasa.

Ditanya mengenai penahanan seorang lelaki berusia 50-an yang dipercayai menemui senjata api itu, Abdul Rashid berkata ia adalah bagi membantu siasatan pihak polis sahaja.

Mengenai Respa, Abdul Rashid berkata ia akan menjadi platfrom untuk menghubungkan semula semua pesara pegawai tinggi polis di seluruh Sabah.

“Kita sangat mengalu-alukan penubuhan Jawatankuasa Perhubungan Respa Sabah dan saya berharap lebih ramai lagi pesara pegawai kanan polis yang akan menyertai Respa.

Sementara itu, Pengerusi Respa Sabah Datuk Sulaiman Junaidi berkata, dianggarkan terdapat lebih 100 pesara dalam kalangan pegawai polis di negeri ini dan kini 37 daripada me-re-ka telah mendaftar sebagai ahli persatuan itu.

Turut hadir Timbalan Presiden Respa Malaysia, Datuk Mohd Nawawi Ismail.